Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ (3D) ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ / (4D) ΤΕΤΡΑΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Εάν η τελευταία εικοσαετία του απελθόντος αιώνα χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη επικράτηση της υπερηχογραφίας, τόσο της διακοιλιακής όσον και της διακολπικής σε δύο διαστάσεις ως βασικό διαγνωστικό βοήθημα, είναι βέβαιο, ότι τα χρόνια που ακολουθούν ανήκουν αναμφίβολα στην τρισδιάστατη ( 3Dimensional ) απεικόνιση. Σαν ιδέα – τεχνική, η 3D απεικόνιση ήταν γνωστή από το 1980.
Όμως, μόλις το 1989 άρχισε να υλοποιεί την ασύλληπτη, μέχρι χθες, ιδέα της τρισδιάστατης ( 3D ) απεικόνισης. Έκτοτε, η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε οδήγησε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα σε μια θεαματική βελτίωση τόσο της τεχνολογίας των μηχανημάτων των υπερήχων όσο και στην ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης. Σαν συνέπεια του τεχνολογικού αυτού process θεωρείται αυτονόητο ότι κάθε υπερηχογραφική διαγνωστική προσέγγιση στο μέλλον θα γίνεται με 3D / 4D απεικόνιση, τόσο στην Γυναικολογία και στην Μαιευτική όσο και σε άλλες ειδικότητες.
Πέρασαν περισσότερα από εκατό χρόνια από την εποχή που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι οι κακοήθεις όγκοι εμφάνιζαν αυξημένη αγγείωση, σε σχέση με τους παρακείμενους ιστούς, κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως αγγειογένεση. Η εκτίμηση με 3D power doppler του δικτύου της νεοαγγείωσης τυχόν απεικονιζόμενου παθολογικού ιστού , τόσο στα εξαρτήματα (ωοθήκες και σάλπιγγες), όσο και στο σώμα της μήτρας αποτελεί μία νέα σημαντική διαγνωστική πληροφορία, που συνεκτιμούμενη με την μέτρηση της αιματικής ροής στον εξεταζόμενο ιστό με παλμικό doppler, αποτελεί μια νέα, πραγματικά χρήσιμη πληροφορία στην διαγνωστική μας φαρέτρα.
Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ (3D)ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Συμβολή της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας στην εκτίμηση παθολογικών ευρημάτων της μήτρας
Η δύο διαστάσεων (2D) υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας περιλαμβάνει την απεικόνιση της επιμήκους και της εγκάρσιας διαμέτρου της, με αποτέλεσμα την ελλειπή απεικόνιση αυτής καθώς και των υποκειμένων βλαβών της.
Η δυνατότητα της υπερηχογραφικής εξέτασης της μήτρας κατά την τρίτη διάσταση, που προσφέρει η 3D απεικόνισή της, παρέχει πραγματικά μια απόλυτα ολοκληρωμένη εικόνα αυτής και της πιθανής υπαρχούσης παθολογίας της.
Γενικότερα η 3D υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας παρέχει σαφώς καλύτερη απεικόνιση αυτής και των πιθανών υποκείμενων βλαβών, ακριβέστερη εκτίμηση του όγκου, δυνατότητα επεξεργασίας της απεικόνισης ακόμη και μετά το πέρας της εξέτασης στο γραφείο του εξεταστή, την πληρέστερη αποθήκευση των δεδομένων της εξέτασης καθώς και την εκτίμηση πιθανής διήθησης επί νεοπλασίας. Έτσι, η ακρίβεια στον εντοπισμό και την διερεύνηση της πιθανής βλάβης συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα μιας πιθανής χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ένας έμπειρος υπερηχογραφιστής, εκμεταλλευόμενος τις πραγματικά σημαντικές δυνατότητες που του παρέχει η 3D απεικόνιση της μήτρας, μπορεί με μεγάλη αξιοπιστία να δώσει σαφείς διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με την υφή αυτής, την ύπαρξη ινομυωμάτων, την ακριβή τοπογραφική κατανομή τους στο μυομήτριο και την σχέση τους με την ενδομητρική κοιλότητα, την παρουσία αδενομυώσεως, την ακεραιότητα ή μη της ενδομητρικής κοιλότητας, τις συγγενείς ανωμαλίες αυτής (δίκερως, διαφραγματοφόρος, δίδελφυς κλπ ), την παρουσία ενδομητρικών πολυπόδων, συμφύσεων, υπερπλασίας του ενδομητρίου, καρκίνου του ενδομητρίου κλπ.

Με την 3D υστερο- υπερηχογραφία (έγχυση φυσιολογικού ορού στην κοιλότητα της μήτρας πρίν το διακολπικό υπερηχογράφημα) έχουμε επίσης την μοναδική δυνατότητα ακριβούς εντόπισης ενδομητρικών ευρημάτων, όπως ενδομητρικών πολυπόδων.
Με την χρήση του 3D Power Doppler μπορούμε να εντοπίσουμε σχετικά εύκολα το τροφοφόρο αγγείο ενδομητρικού πολύποδα και να προσεγγίσουμε και να διερευνήσουμε τα μυστικά της αγγειογένεσης των όγκων της μήτρας.

Συμβολή της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας στην διάγνωση παθήσεων των ωοθηκών και των σαλπίγγων
Η 3D υπερηχογραφία μας επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτίμηση και στις τρείς διαστάσεις των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Με την καινούρια αυτή τεχνική μπορούμε να διερευνήσουμε λεπτομερέστερα την ύπαρξη απλών κύστεων της ωοθήκης, κύστεων ενδομητρίωσης, δερμοειδών κύστεων κ.α. καθώς και κακοήθειας.

Επιπλέον, η χρήση του 3D Power Doppler επιτρέπει την εκτίμηση της αγγειογένεσης του όγκου, με αποτέλεσμα την ακριβέστερη, κατά το δυνατόν, διάκριση του καλοήθους και του κακοήθους τέτοιου. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της 3D /4D υπερηχογραφίας στην διερεύνηση της παθολογίας των σαλπίγγων με ιδιαίτερη αξία σε περιπτώσεις υδρο–πυοσάλπιγγας και έκτοπης κύησης.
Τόσον επί υδροσάλπιγγας όσο και στην περίπτωση σαλπιγγο–ωοθηκικού αποστήματος το τρισδιάστατο διακολπικό υπερηχογράφημα παρέχει την μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία και ακρίβεια την διάκριση των διαφόρων ανατομικών δομών καθώς και την σχέση τους με τα παρακείμενα όργανα.
Σε περιπτώσεις έκτοπης κύησης, η συμβολή της 3D υπερηχογραφίας έγκειται στην εκτίμηση της νεοαγγείωσης με 3D power Doppler και κατά συνέπεια στο εντοπισμό του έκτοπου σάκου.

Όσον αφορά στην συμβολή της 3D διακολπικής υπερηχογραφίας στην διερεύνηση καλοηθών ή κακοήθων όγκων των σαλπίγγων, ισχύουν, σε γενικές γραμμές, τα ανωτέρω πλεονεκτήματα αυτής, που απορρέουν από την δυνατότητα απεικόνισης σε τρείς περιστρεφόμενους άξονες και από την χρήση του 3D power Doppler.
Με την συνεχή έρευνα και την βελτίωση των δυνατοτήτων των σύγχρονων συσκευών υπερήχων, ευελπιστούμε, πως σύντομα, οι διαγνωστικές μας δυνατότητες θα αναβαθμιστούν δραστικά και θα μπορούμε να συνεισφέρουμε αποτελεσματικότερα στην προσπάθεια της άμεσης και συνάμα ανώδυνης προσέγγισης της παθολογίας του έσω γεννητικού συστήματος της γυναίκας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.