Έχω πρόβλημα, έβγαλα κάτι μικρά σπυράκια. Τί είναι;

Facebooktwitterpinterest

Κονδηλώματα.
Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι σχετικά συχνές δερματικές βλάβες, που εντοπίζονται συνήθως στη γεννητική χώρα, την περιπρωκτική χώρα ή/και τη στοματική κοιλότητα. Αρχικά εμφανίζονται ως πολύ μικρές αλλοιώσεις μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, ενώ με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μεγαλώσουν στο μέγεθος μπιζελιού ή και περισσότερο. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή άλλα ενοχλήματα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αγνοούν την ύπαρξή τους.

Από πού προέρχονται;

Γενεσιουργός αιτία θεωρείται ο ανθρώπινος ιός Papilloma (HPV), ο οποίος είναι κι εξαιρετικά μεταδοτικός.
Αυτό σημαίνει, πως μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.

Χρειάζεται να αφαιρεθούν;

Ναι. Εάν παραμείνουν χωρίς θεραπεία,
μεγαλώνουν σε μέγεθος κι αυξάνουν σε αριθμό. Επιπλέον είναι δυνατόν να εξαλλαχθούν και να μεταπέσουν σε καρκίνο.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Εάν οι βλάβες είναι μικρές πολλαπλά φαρμακευτικά σκευάσματα (όπως ποδοφυλλίνη) μπορούν να εφαρμοστούν στην επιφάνειά τους. Η μέθοδος αυτή, αν και είναι απλή στην εφαρμογή της, προϋποθέτει ακρίβεια προς αποφυγή πρόκλησης βλάβης στη γύρω υγιή περιοχή κι απαιτεί πολλαπλές επαλείψεις σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.
Εφαρμόζεται επίσης η χειρουργική αφαίρεση των βλαβών υπό τοπική ή/και γενική αναισθησία χωρίς να απαιτείται και νοσηλεία. Η μέθοδος αυτή προκαλεί πόνο κι απαιτούνται παυσίπονα. Διάφορα μέσα διατομής, καυτηριαμού κι αιμόστασης χρησιμοποιούνται: από το απλό νυστέρι, το laser ή τις νεότερες ραδιοσυχνότητες (RF), με πλεονέκτημα τη μικρότερη θερμική βλάβη κι επομένως το λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Μία απλή θεραπεία είναι οριστική;

Όχι. Οι περισσότεροι ασθενείς θα αναπτύξουν σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα καινούργιες δερματικές βλάβες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι ο ιός παραμένει εντός ιστών, οι οποίοι φαινομενικά είναι υγιείς και για διάστημα 6 ή και περισσοτέρων μηνών, μέχρι νέα κονδυλώματα εμφανιστούν. Δεν πρόκειται επομένως για υποτροπή βλαβών, που προϋπήρχαν.

Πόσος χρόνος παρακολούθησης απαιτείται;

Μετά τη θεραπεία και της τελευταίας βλάβης χρειάζονται επανεξετάσεις για αρκετούς μήνες.

Τι χρειάζεται να γίνει για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των βλαβών;

Σε αρκετές περιπτώσεις κονδυλώματα επανεμφανίζονται ξανά και ξανά μετά από επιτυχή αφαίρεσή τους, επειδή ο ιός παραμένει στο δέρμα. Ωστόσο μέτρα για την αποφυγή επανεμφάνισής τους ή νέας επιμόλυνσης με τον ιό είναι:
• Συνέχιση της επανεξέτασης σε τακτική βάση και επί μακρό χρονικό διάστημα, ώστε κάθε νέα βλάβη, που αποτελεί κι εστία μετάδοσης, να καταστρέφεται εν τη γενέση της,
• Αποφυγή σεξουαλικής επαφής με άτομα που φέρουν κονδυλώματα στη γεννητική ή περιπρωκτική χώρα. Περιορισμός και των σεξουαλικών συντρόφων μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, αφού συνήθως ο πάσχων αγνοεί και το πρόβλημα. Εννοείται πως οι σεξουαλικοί σύντροφοι απαιτούν σύγχρονη θεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.