Το παιδί μας έχει ΦΥΣΗΜΑ στην καρδιά!!

teenage_girl

ΦΥΣΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ…
Είναι Πάθηση η απλό κλινικό εύρημα προς διερεύνηση?…

Το παιδί μας έχει ΦΥΣΗΜΑ στην καρδιά!!
Μια Ιατρική φράση που είναι η κλασσική αιτία αιφνίδιου πανικού στην οικογένεια .
Πότε συμβαίνει συνήθως??
Όταν χρειαστεί κάποιο πιστοποιητικό για Γυμναστική το παιδί.
Και ο Παιδίατρος η ο Παθολόγος μετά την κλινική εξέταση και ακρόαση αναφέρει ότι ακούει ένα Φύσημα στην Καρδιά!
-Τι είναι αυτό Γιατρέ ,είναι σοβαρο, ειναι επικίνδυνο?
Πρέπει καλύτερα να δει το παιδί Καρδιολόγος να του κάνει ένα Υπέρηχο καρδιάς είναι η συνήθης απαντηση του Γιατρού….
Αλλά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την αγωνία των γονέων
μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα της ειδικής αυτής εξέτασης.
Συνήθως η απαντηση είναι ότι το παιδί δεν έχει τίποτα το παθολογικό.
Μα αφού έχει φυσημα, παραπονειται η μητέρα.
Το φύσημα δεν είναι πάθηση αλλά ένα κλινικό εύρημα που διερευνάται με υπερήχους Καρδιάς και οι Υπέρηχοι έδειξαν ότι δεν έχει τιποτα. Τελικη απάντηση και επιτέλους ηρεμία στην Οικογένεια.

-Στην ερώτηση αν υπάρχει στο ιστορικό τους κάποια καρδιολογική πάθηση ,πολλοί απαντούν έχω Φύσημα!!

Το Φύσημα λοιπόν δεν είναι Καρδιακή πάθηση..
Είναι ένα κλινικό εύρημα κατά την ακρόαση της Καρδίας των εξεταζομένων από Ιατρούς.
Μόνο του ένα φύσημα δεν λέει τίποτα…… ..
Βέβαια για έναν έμπειρο Καρδιολόγο η παρουσία ενός αθώου –λειτουργικού φυσήματος είναι μια εύκολη διαπίστωση και πότε δεν θα ανησυχήσει τον εξεταζόμενο .
Η εξέταση πάντως που εφησυχάζει τους πάντες ασθενείς και Ιατρούς είναι το Υπερηχοκαρδιογραφημα με την μορφή του Triplex που αποτελεί την καλύτερη διαγνωστική μέθοδο έλεγχου ενός αθώου η μη φυσήματος.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι οι περισσότερες Καρδιοπάθειες γίνονται αντιληπτές από τον Εξεταστή Ιατρό μέσω ενός Φυσήματος η ενός πρόσθετου καρδιακού θορύβου η τόνου..
Μια στένωση καρδιακής βαλβίδας θα δώσει οπωσδήποτε ένα σημαντικό και όχι ένα αθώο φύσημα επίσης μια ανεπάρκεια θα δώσει ένα ξεκάθαρα παθολογικό φύσημα το όποιο ποτέ δεν θα μπερδευτεί με ένα αθώο λειτουργικό φύσημα.
Σήμερα όλο και πιο σπάνια εμφανίζονται στα ιατρεία των ειδικών Καρδιολόγων σοβαρές βαλβιδικές παθήσεις που δεν το γνωρίζουν η οι οποίες δεν παρακολουθούνται κατά κάποιο τρόπο..
Η σωστή παρακολούθηση ενός σημαντικού φυσήματος είναι αναγκαία διότι θα καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία που δεν είναι άλλη από την έγκαιρη αλλαγή της χαλασμένης βαλβίδας,

Ένα φύσημα λοιπόν είναι ο θόρυβος που κάνει η ροη σε μία βαλβίδα της καρδιάς που μπορεί να είναι και απόλυτα φυσιολογική.

Ένα φύσημα λοιπόν θα έλεγα είναι μια καλή ευκαιρία για έναν πλήρη Καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος είναι απόλυτα απαραίτητος σε κάθε άνθρωπο σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ο πανικός είναι εντελώς περιττός ,καθώς επίσης και υπενθύμισης στον εκάστοτε θεράποντα Ιατρό ότι κάποτε μας βρήκαν ένα φύσημα το όποιο όμως ελέγξαμε και δεν ήταν τίποτα.

Η σύγχρονη Ιατρική μας έχει προστατέψει και απαλλάξει από όλες εκείνες τις παθήσεις που προκαλούσαν σοβαρές βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς όπως ο ρευματικός πυρετός και έτσι όλο και σπανιότερα συναντάμε παθολογικά ..φυσήματα..

Φύσημα στην Καρδιά ?
Ένας Καρδιολογικός έλεγχος θα μας απαλλάξει από τον πανικό μια για πάντα!!!