Χλώριο

Facebooktwitterpinterest

Επίσης γνωστό ως: Cl
Επιστημονική ονομασία: Χλωρίδιο

Πώς χρησιμοποιείται

Το χλώριο του αίματος συχνά εξετάζεται μαζί με άλλους ηλεκτρολύτες, σαν μέρος μιας συνηθισμένης εξέτασης. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί επίσης να γίνουν για να εκτιμηθούν συμπτώματα όπως, παρατεταμένος εμετός, διάρροια, αδυναμία και αναπνευστικές διαταραχές. Αν βρεθεί κάποια ηλεκτρολυτική διαταραχή, ο γιατρός θα ψάξει να βρει την ασθένεια, κατάσταση ή το φάρμακο που προκαλεί τη διαταραχή και μπορεί να ζητήσει εξέταση ηλεκτρολυτών σε τακτικά διαστήματα για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Αν υποψιάζεται μια ηλεκτρολυτική διαταραχή ο γιατρός μπορεί ακόμη να ζητήσει εξέταση αερίων αίματος για να εκτιμήσει περαιτέρω τη σοβαρότητα και την αιτία της διαταραχής.

Σε άτομα με μεγάλη ποσότητα βάσεως, η μέτρηση του χλωρίου των ούρων μπορεί να δείξει στο γιατρό αν η αιτία είναι απώλεια άλατος ( σε περιπτώσεις αφυδάτωσης, εμετών, ή χρήσης διουρητικών, όπου το χλώριο των ούρων θα είναι πολύ χαμηλό) ή υπερέκκρισης ορισμένων ορμονών όπως κορτιζόλης ή αλδοστερόνης ( όπου το χλώριο των ούρων θα είναι υψηλό). Εξέταση ούρων για χλώριο χρησιμοποιείται εκ παραλλήλου με το νάτριο, για παρακολούθηση των ατόμων που έχουν τεθεί σε δίαιτα χαμηλή σε αλάτι. Αν τα επίπεδα νατρίου και χλωρίου είναι υψηλά, ο γιατρός γνωρίζει ότι ο ασθενής δεν ακολουθεί τη δίαιτα.

Πότε ζητείται;
Η εξέταση χλωρίου αίματος ποτέ δεν παραγγέλλεται μόνη της. Συνήθως παραγγέλλεται σαν μέρος της ομάδας των εξετάσεων των ηλεκτρολυτών ή της βασικής ομάδας εξετάσεων έλέγχου του μεταβολισμού, τα οποία παραγγέλλονται συχνά σαν μέρος εξετάσεων ρουτίνας ή για εκτίμηση ασθενών με οξύ ή χρόνιο νόσημα.
Μερικές από αυτές τις εξετάσεις γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όταν ο ασθενής παρουσιάζει ασθένεια ή κατάσταση ή λαμβάνει αγωγή που μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρολυτική διαταραχή. Οι εξετάσεις ηλεκτρολυτών ή του βασικής ομάδας εξετάσεων έλέγχου του μεταβολισμού συνήθως χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής ορισμένων ασθενειών όπως: υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα.

Εξέταση χλωρίου ούρων μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζί με εξέταση νατρίου αίματος ή ούρων προς καθορισμό της αιτίας των χαμηλών ή υψηλών επιπέδων του χλωρίου του αίματος. Ο γιατρός θα δει αν η μέτρηση του χλωρίου αντανακλά εκείνη του νατρίου. Αυτό βοηθά το γιατρό να καθορίσει αν συνυπάρχει οξεοβασική διαταραχή και επίσης βοηθά στον καθορισμό της θεραπείας.

Τί σημαίνουν τα αποτελέσματα ;
Αυξημένα επίπεδα χλωρίου (καλείται υπερχλωραιμία) συνήθως υποδεικνύουν αφυδάτωση, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιασθούν και σε άλλα προβλήματα που προκαλούν ψηλό νάτριο στο αίμα. Υπερχλωραιμία επίσης συμβαίνει όταν χάνεται μεγάλη ποσότητα βάσεως από το σώμα (προκαλώντας μεταβολική οξέωση), ή όταν ένα άτομο υπεραερίζει (προκαλώντας αναπνευστική αλκάλωση).
Μειωμένα επίπεδα χλωρίου (καλείται υποχλωραιμία) συμβαίνει σε οποιαδήποτε διαταραχή που προκαλεί χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα.
Υποχλωραιμία επίσης συμβαίνει σε παρατεταμένο εμετό ή αναρρόφηση γαστρικού περιεχομένου, χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, πνευμονικό εμφύσημα, ή άλλη χρόνια πνευμονική πάθηση (που προκαλεί αναπνευστική οξέωση), και με απώλεια οξέων από το σώμα (καλείται μεταβολική αλκάλωση).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του χλωρίου συγκρίνονται από το γιατρό με ένα σύστημα αναφοράς που υπάρχει για την εξέταση για να καθορίσει αν το αποτέλεσμα είναι ‘’φυσιολογικό’’ ( βρίσκεται εντός των ορίων του συστήματος αναφοράς), υψηλό ( αν είναι πάνω από το άνω άκρο των ορίων του συστήματος αναφοράς), ή χαμηλό (αν είναι κάτω από το χαμηλότερο άκρο των ορίων του συστήματος αναφοράς).
Επειδή μπορεί να υπάρξουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον καθορισμό των ορίων αναφοράς, τα όρια γι’ αυτή την εξέταση είναι ειδικά για κάθε εργαστήριο που αναλύεται το δείγμα. Γι΄ αυτό το λόγο το εργαστήριο πρέπει να συνοδεύει τα αποτελέσματά σας με τις τιμές αναφοράς.
Καθώς δεν υπάρχει μια σταθερή τιμή αναφοράς για το χλώριο, τα περισσότερα εργαστήρια θα δώσουν παρόμοιους, αν και όχι ακριβώς τους ίδιους τιμές αναφοράς όπως περιλαμβάνονται στα ιατρικά βιβλία ή όπως βρίσκονται στο διαδίκτυο. Γι΄ αυτό το λόγο συνιστούμε να συζητάτε τα αποτελέσματα των αναλύσεων με το γιατρό σας.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω;
Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα στο αίμα του νατρίου, θα προκαλέσουν επίσης αλλαγές και στο χλώριο. Επιπρόσθετα η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μαγειρικής σόδας ή ουσιαστικά περισσότερη από τη συνιστώμενη δόση αντιόξινων μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα χλωρίου.

Μερικές οδηγίες για τις συνήθεις αναλύσεις συμβουλεύουν τους ασθενείς να σταματήσουν όλα τα φαγητά και τα υγρά οκτώ ώρες πριν την ανάλυση για να αποφύγουν τη φυσιολογική πτώση των τιμών του χλωρίου μετά το φαγητό.
http://www.labtestsonline.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.