Καρκινικό αντιγόνο 19-9,CA 19-9

Facebooktwitterpinterest

Επιστημονική ονομασία: Καρκινικό αντιγόνο 19-9

Πώς χρησιμοποιείται;
Το CA 19-9 δεν είναι ευαίσθητο ή αρκετά ειδικό για να θεωρηθεί χρήσιμο στη διάγνωση του καρκίνου. Η κύρια χρήση του ως καρκινικός δείκτης είναι:
• Για να βοηθήσει στη διαφοροδιάγνωση καρκίνου του παγκρέατος και των χοληφόρων πόρων και άλλων μη καρκινικών καταστάσεων, όπως είναι η παγκρεατίτιδα.
• Για την παρακολούθηση της απόκρισης του ασθενούς στη λαμβανόμενη θεραπεία για καρκίνο του παγκρέατος και
• Για ανίχνευση υποτροπής του καρκίνου του παγκρέατος

Το CA 19-9 μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης εάν ο καρκίνος παράγει αυξημένες ποσότητες από αυτή την πρωτεΐνη. Συνήθως, στην περίπτωση που το CA 19-9 δεν είναι εξ αρχής αυξημένο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως δείκτης.

Πότε Ζητείται;
Το CA 19-9 μπορεί να ζητηθεί μαζί με άλλες εξετάσεις, όπως είναι: το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο ( CEA), η χολερυθρίνη ή και εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας, όταν ένας ασθενής έχει συμπτώματα που μπορούν να υποδεικνύουν παγκρεατικό καρκίνο, όπως πόνο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, απώλεια βάρους και ίκτερο.

Εάν το CA 19-9 είναι εξ αρχής αυξημένο στον καρκίνο του παγκρέατος, τότε μπορεί να ζητηθεί ο προσδιορισμός του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, προκειμένου να ελεγχθεί η απόκριση στη θεραπεία, καθώς και σε τακτικά διαστήματα μετά το τέλος της θεραπείας για την ανίχνευση υποτροπής της νόσου.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Χαμηλά ποσά του CA 19-9 μπορεί να ανιχνευθούν σε ένα σημαντικό ποσοστό υγιών ανθρώπων. Επίσης, πολλές καταστάσεις που επηρεάζουν το ήπαρ ή το πάγκρεας, μπορούν να προκαλέσουν πρόσκαιρες αυξήσεις στα επίπεδα του CA 19-9.

Μέτρια προς υψηλά επίπεδα του CA 19-9 ανιχνεύονται στον καρκίνο του παγκρέατος pancreaticcancer, σε άλλους καρκίνους, καθώς και σε άλλες καταστάσεις και νόσους. Τα υψηλότερα επίπεδα του CA 19-9 παρατηρούνται στον καρκίνο της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος, ο οποίος παρατηρείται σε ιστούς του παγκρέατος, που παράγουν τα παγκρεατικά ένζυμα και στα αγγεία, που μεταφέρουν αυτά τα ένζυμα στο λεπτό έντερο. Σε αυτούς τους ιστούς απαντά το 95% των καρκίνων του παγκρέατος.

Τακτικές μετρήσεις του CA 19-9 μπορεί να είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας, λόγω του ότι αύξηση ή ελάττωση των επιπέδων του CA 19-9 μπορεί να δώσει στο γιατρό σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το αν όλος ο όγκος επιτυχώς αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Επιπρόσθετα, η αλλαγή στη συγκέντρωση του CA 19-9 δίνει πληροφορίες σχετικά με την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Δυστυχώς ο καρκίνος του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο δίνει ελάχιστες προειδοποιήσεις. Από τη στιγμή που ο ασθενής έχει συμπτώματα και σημαντικά αυξημένα τα επίπεδα του CA 19-9, ο καρκίνος του παγκρέατος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

http://www.labtestsonline.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.