AFP ως Καρκινικός Δείκτης

Facebooktwitterpinterest

Επίσης γνωστό ως: AFP, Total AFP, AFP-L3%
Επιστημονική ονομασία: Alpha-fetoprotein, Alpha-fetoprotein-L3%

Γιατί γίνεται αυτή η εξέταση?
Για τον έλεγχο και την παρακολούθηση θεραπείας αρκετών τύπων καρκίνου, όπως: ήπατος, όρχεων ή ωοθηκών.

Πότε πρέπει να γίνεται αυτή η εξέταση?
Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι πάσχετε από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του ήπατος, των όρχεων ή των ωοθηκών, εάν στο παρελθόν υποβληθήκατε ή είστε ακόμα υπό θεραπεία για κάποιον από αυτούς τους τύπους καρκίνου, ή εάν πάσχετε από χρόνια ηπατίτιδα η κίρρωση του ήπατος.

Πώς χρησιμοποιείται;
Η AFP χρησιμοποιείται για την ανίχνευση όγκων του ήπατος, των όρχεων, ή των ωοθηκών. Ασθενείς με χρόνιες ηπατικές νόσους, όπως η κίρρωση και η χρόνια ηπατίτιδα Β πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, λόγω του ότι παρουσιάζουν ισόβιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει μια δοκιμή AFP, μαζί με απεικονιστικές εξετάσεις, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τον καρκίνο του ήπατος σε πιο πρώιμα και θεραπεύσιμα στάδια. Μία δοκιμή AFP-L3% μπορεί επίσης να ζητηθεί από ορισμένους γιατρούς, για να τους βοηθήσει περαιτέρω να εκτιμήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στο εγγύς μέλλον, σε ασθενείς με χρόνιες ηπατικές νόσους.
Εάν ένας ασθενής έχει διαγνωσθεί με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα η κάποια άλλη μορφή καρκίνου, η δοκιμή AFP μπορεί να ζητείται περιοδικά με σκοπό την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στην θεραπεία.

Πότε ζητείται;
Ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει τον ποσοτικό προσδιορισμό AFP όταν:
• Υποψιάζεται ότι ο ασθενής πάσχει από καρκίνο του ήπατος ή από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου των όρχεων ή των ωοθηκών.
• Παρακολουθεί έναν ασθενή με χρόνια ηπατική νόσο για εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος ή άλλου τύπου καρκίνου του ήπατος.
• Παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης θεραπείας σε ασθενή, ο οποίος έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του ήπατος, των όρχεων ή των ωοθηκών.
• Η δοκιμή AFP-L3% μπορεί να ζητηθεί για να βοηθήσει στην εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε ασθενείς με χρόνιες ηπατικές νόσους. Όμως, αυτή η νέα εξέταση δεν χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως και η τελική της κλινική χρησιμότητα μένει προς το παρόν να εκτιμηθεί.
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχει μια σταθερή περιοχή τιμών αναφοράς για αυτή την εξέταση. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, ο πληθυσμός του δείγματος καθώς και η χρησιμοποιούμενη μέθοδος προσδιορισμού. Επομένως, η απάντηση του εργαστηρίου στο οποίο θα κάνετε την εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει τις τιμές αναφοράς που αντιστοιχούν στην περίπτωση σας. Tο Lab Tests Online σας συνιστά να συζητάτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας με τον γιατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές αναφοράς, παρακαλείσθε να διαβάσετε το: Reference Ranges and What They Mean

Αυξημένα επίπεδα AFP μπορεί να σημαίνουν καρκίνο του ήπατος, καρκίνο των ωοθηκών, όγκο των σπερμοκυττάρων, των όρχεων, κίρρωση του ήπατος, ηπατίτιδα, ή άλλους τύπους καρκίνου, όπως: του στομάχου, του ορθού, του πνεύμονα, του μαστού, η λέμφωμα.
Με μια εξέταση AFP-L3%, ο γιατρός έχει ταυτόχρονα πληροφορίες και για το ποσό της ολικής AFP, αλλά και για το ποσοστό της AFP που ανήκει στην μορφή L3. Εάν ένας ασθενής πάσχει από χρόνιο ηπατικό νόσημα και οι τιμές της AFP και της AFP-L3% είναι σημαντικά αυξημένες, τότε ο ασθενής έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα στα επόμενα ένα η δύο χρόνια. Οι συγκεντρώσεις τόσο της AFP, όσο και της AFP-L3%, μπορεί να είναι αυξημένες και να αυξομειώνονται σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα και κίρρωση. Σε αυτούς τους ασθενείς, μια σημαντική αύξηση στην τιμή της AFP είναι πιο σημαντική από το ίδιο το αριθμητικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Γενικά, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της AFP σε ασθενείς με καρκίνο, τόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του όγκου. Τα επίπεδα της AFP ελαττώνονται, όταν το σώμα ανταποκρίνεται στην αντικαρκινική θεραπεία. Εάν η τιμή της AFP δεν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε περίπου έναν μήνα μετά από την αντικαρκινική θεραπεία, ένα μέρος του όγκου είναι ακόμα παρόν.
Κάθε ασθενής με αυξημένες τιμές AFP και AFP-L3% δεν είναι απαραίτητο ότι έχει καρκίνο ή ότι θα αναπτύξει καρκίνο του ήπατος. Οι δοκιμές AFP και AFP-L3% δεν έχουν διαγνωστική αξία, είναι δείκτες. Πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με απεικονιστικές εξετάσεις, όταν ο γιατρός υποψιάζεται ύπαρξη καρκίνου ή, όταν ο ασθενής παρακολουθείται για κακοήθη όγκο. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες αλλά δεν είναι, ούτε τόσο ευαίσθητες, ούτε τόσο ειδικές, όσο θα εύχονταν οι γιατροί. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για έλεγχο του γενικού πληθυσμού για καρκίνο.Πρέπει να σημειωθεί ότι η AFP δεν είναι πάντα καρκινικός δείκτης. Λόγω του ότι η AFP παράγεται από το έμβρυο, τα επίπεδά της είναι συνήθως υψηλότερα στις εγκύους και στα νεογέννητα. Για περισσότερες πληροφορίες για την AFP κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δείτε το Triple Screen.

http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.