ACE- Μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης

Facebooktwitterpinterest

Γιατί γίνεται η εξέταση;
Για να βοηθήσει στη διάγνωση και παρακολούθηση της σαρκοείδωσης, για την διαφορική διάγνωση αυτής της συστηματικής κατάστασης από παθήσεις, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.
Πότε γίνεται η εξέταση;
Όταν υπάρχουν κοκκιώματα που δημιουργούν μικρούς όζους κάτω από το δέρμα, χρόνιο βήχα, ερυθρά και υγρά μάτια και/ή άλλα συμπτώματα, που υποδηλώνουν σαρκοείδωση. Η εξέταση γίνεται τακτικά σε περιπτώσεις ενεργού σαρκοείδωσης, για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου.
Πώς χρησιμοποιείται;
Το ACE παραγγέλλεται κυρίως για να βοηθήσει στη διάγνωση και παρακολούθηση της σαρκοείδωσης. Συχνά παραγγέλλεται στα πλαίσια διερεύνησης των αιτίων μίας ομάδας ενοχλητικών χρόνιων συμπτωμάτων, που μπορεί να οφείλονται ή όχι σε σαρκοείδωση. Το ACE είναι αυξημένο σε 50% ως 80% ασθενών με ενεργή σαρκοείδωση. Η συγκέντρωση του ACE αυξάνει και μειώνεται παράλληλα με την ένταση της νόσου. Συχνά το ACE παραγγέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και της απόδοσης της θεραπείας με κορτικοστεροειδή.

Πότε παραγγέλλεται;
Το ACE παραγγέλλεται όταν έχετε ενδείξεις ή συμπτώματα όπως κοκκιώματα, χρόνιο βήχα ή λαχάνιασμα, κόκκινα υγρά μάτια και/ή πόνο στις αρθρώσεις, που μπορεί να οφείλονται σε σαρκοείδωση ή άλλη ασθένεια. Αυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί σε ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών, όταν η σαρκοείδωση είναι συχνότερη. Ο ιατρός σας μπορεί να παραγγείλει ACE, μαζί με άλλες εξετάσεις, όπως καλλιέργεια μικροβακτιριδίων ή πτυέλων (εξετάσεις που μπορεί να ανιχνεύσουν μολύνσεις από μυκοβακτηρίδια ή μύκητες), όταν θέλει να κάνει διαφορική διάγνωση μεταξύ σαρκοείδωσης και άλλης κοκκιωματώδους κατάστασης.
Αν έχετε διαγνωστεί με σαρκοείδωση και τα αρχικά επίπεδα ACE ήταν αυξημένα, ο ιατρός σας μπορεί να παραγγείλει εξέταση ACE σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της νόσου με το χρόνο.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι διαθέσιμο ένα τυπικό εύρος τιμών αναφοράς για αυτή την εξέταση. Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, που περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς, το φύλο, την πληθυσμιακή ομάδα και την μέθοδο προσδιορισμού, τα αριθμητικά αποτελέσματα έχουν διαφορετική σημασία από εργαστήριο σε εργαστήριο. Το απαντητικό σας πρέπει να περιλαμβάνει το εύρος τιμών αναφοράς για την εξέταση, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαστήριο. Το Lab Tests Online συνιστά θερμά να συζητήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης σας με τον γιατρό σας.
Σε μία διαγνωστική εφαρμογή, αν τα επίπεδα του ACE είναι υψηλά, άλλες νόσοι έχουν απορριφθεί και έχετε κλινικά ευρήματα σαρκοείδωσης, τότε είναι πιθανό να έχετε ενεργό σαρκοείδωση. Η ανεύρεση υψηλών επιπέδων ACE βοηθά στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Εντούτοις, σαρκοείδωση μπορεί να υπάρχει χωρίς αυξημένα επίπεδα ACE, έτσι φυσιολογικό επίπεδο ACE δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόρριψη της σαρκοείδωσης. Φυσιολογικά επίπεδα ACE σε σαρκοείδωση μπορεί να παρατηρηθούν αν η νόσος ευρίσκεται σε ανενεργό στάδιο, μπορεί να αντανακλούν πρώιμη διάγνωση, όπου δεν παράγεται ακόμη αρκετό ACE ώστε να είναι τα επίπεδα υψηλά, ή μπορεί να οφείλονται σε περίπτωση όπου τα κύτταρα δεν παράγουν αυξημένα επίπεδα ACE. Τα επίπεδα του ACE είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υψηλά σε περιπτώσεις χρόνιας σαρκοείδωσης.
Μετά τη διάγνωση, τα επίπεδα του ACE μπορεί να μετρώνται για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Όταν τα αρχικά υψηλά επίπεδα ACE μειώνονται, αυτό συνήθως είναι ένδειξη αυτόματης ή θεραπευτικής ύφεσης και καλής πρόγνωσης. Αυξανόμενα επίπεδα ACE, αντίθετα, μπορεί να είναι ένδειξη είτε πρώιμης επιβάρυνσης της νόσου ή αδυναμία αντίδρασης στη θεραπευτική αγωγή.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Η μετατροπή της αγγειοτενσίνης Ι σε αγγειοτενσίνη ΙΙ από το ACE είναι μία κανονική ρυθμιστική διαδικασία του σώματος. Αυτή η διαδικασία είναι στόχος φαρμακευτικής αγωγής με την ανάπτυξη φαρμάκων, που αποκαλούνται αναστολείς του ACE και συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υπέρτασης και διαβήτη. Αυτά τα φάρμακα αναστέλλουν την διαδικασία της μετατροπής, αφήνοντας τα αγγεία διεσταλμένα και την αρτηριακή πίεση χαμηλότερη. Οι αναστολείς του ACE είναι χρήσιμοι στην διαχείριση της υπέρτασης, αλλά δεν παρακολουθούνται μέσω μετρήσεων του ACE στο αίμα. Μπορεί, εντούτοις, να επηρεάσουν τα αποτελέσματα μετρήσεων της ACE, που μπορεί να έχουν παραγγελθεί για άλλους λόγους.
Η αιμόλυση και η υπερλιπιδαιμία στο δείγμα αίματος μπορεί να μειώσουν εσφαλμένα τα επίπεδα του ACE. Μειωμένα επίπεδα ACE μπορεί επίσης να διαπιστωθούν σε ασθενείς με:
• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)
• Κυστική ίνωση
• Φύσημα
• Καρκίνο των πνευμόνων
• Λιμοκτονία
• Θεραπεία με στεροειδή φάρμακα
• Υπερθυρεοειδισμό Το ACE βρίσκεται σε μετρίως αυξημένα επίπεδα σε σειρά νόσων και διαταραχών, όπως:
• Μόλυνση με HIV
• Ιστοπλάσμωση (μυκητιακή αναπνευστική νόσος)
• Διαβήτης
• Υπερθυρεοειδισμός
• Λέμφωμα
• Αλκοολική κίρρωση
• Νόσος του Gaucher (μία σπάνια, κληρονομούμενη διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων)
• Φυματίωση
• Λέπρα
Η εξέταση ACE, εντούτοις, δεν χρησιμοποιείται για την διάγνωση ή παρακολούθηση αυτών των καταστάσεων (δεν έχει αποδειχτεί κλινικά χρήσιμη).
http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.