Άλφα Λιποπρωτεΐνη

Facebooktwitterpinterest

Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη – μια αγνοημένη μορφή χοληστερόλης, ευθύνεται για πολλά Εμφράγματα

Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη είναι μία από τις πολλές μορφές της χοληστερόλης, η οποία δε λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη και ευθύνεται για τα περισσότερα Εμφράγματα του μυοκαρδίου! Δανοί ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις πως μια συνήθως αγνοημένη μορφή χοληστερόλης, η Άλφα Λιποπρωτεΐνη, μπορεί να προκαλέσει Εμφράγματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όπως διαπιστώνεται στη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της ελάχιστα κατανοητής Λιποπρωτεΐνης έχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος! Τα επίπεδα αυτά διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέχρι και 1.000 φορές!

Οι Στατίνες, η Αγωγή που εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη σε όλο τον κόσμο παίρνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο του Εμφράγματος και των Εγκεφαλικών Επεισοδίων, δεν επιδρούν στη Άλφα Λιποπρωτεΐνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μπόργκε Νορντεστάαρντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης. Ο Καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ανακάλυψη μπορεί να δώσει το έναυσμα για να αναπτυχθούν νέα φάρμακα καταπολέμησης της Χοληστερόλης!

Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη είναι μία από τις πολλές μορφές της Χοληστερόλης που βρίσκονται στο αίμα και το επίπεδό της καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη παρουσία της πιθανώς μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Στατίνες δεν έχουν αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους. Οι Στατίνες κατά βάση μειώνουν το επίπεδο της «κακής» Χοληστερόλης (της Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνης-LDL).
Οι Δανοί ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια 45.000 αντρών και γυναικών που έδωσαν δείγματα αίματος το 1976, μελέτησαν τα επίπεδα της Λιποπρωτεΐνης και έκαναν νέα ανάλυση των ατόμων αυτών το 2007. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα Άλφα Λιποπρωτεΐνης είχαν υποστεί τα περισσότερα Εμφράγματα! Μια συγκεκριμένη Γονιδιακή παραλλαγή βρέθηκε ότι ευθύνεται για το ένα τέταρτο περίπου του υψηλού επιπέδου της Άλφα Λιποπρωτεΐνης.
«Η Άλφα Λιποπρωτεΐνη θεωρούνταν εδώ και πολύ καιρό ως ένας από τους παράγοντες κινδύνου, όμως οι άνθρωποι δεν την έπαιρναν πολύ στα σοβαρά, γιατί δε θεωρούσαν ότι προκαλεί Εμφράγματα», σημειώνει σε δηλώσεις του προς το Reuters ο Δρ. Νορντεστάαρντ.

Η Νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που θεωρείται ότι γενικά μειώνει τη Χοληστερόλη, μειώνει επίσης την Άλφα Λιποπρωτεΐνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει Ερυθρίαση Προσώπου.
Η Ασπιρίνη επίσης μπορεί να μειώσει το επίπεδο της Άλφα Λιποπρωτεΐνης. Σπεύσατε, λοιπόν, να εξετάσετε τα επίπεδά της στο αίμα σας και φυσικά συμβουλευτείτε το γιατρό σας!
Αρχή σελίδας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.