Η Διατροφή των Φοιτητών

Facebooktwitterpinterest

Οι φοιτητές λόγω της μετεφηβικής ηλικίας που βρίσκονται προσέχουν ιδιαίτερα την εξωτερική εμφάνιση τους αλλά την ίδια στιγμή προτιμούν τα fast food και τα τυποποιημένα φαγητά. Τρώνε άστατες ώρες, πολλές φορές παραλείπουν γεύματα ή σε άλλες περιπτώσεις τρώνε μεγάλες ποσότητες πλαστικών τροφίμων. Η ισορροπία στην διατροφή των φοιτητών συνήθως δεν είναι ο κανόνας- αν και θα έπρεπε, γιατί στην ηλικία των φοιτητικών χρόνων ο οργανισμός έχει πολλές ανάγκες που η ικανοποίηση τους προσφέρει υγεία τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του νέου.
Στο σπίτι: H παραδοσιακή ελληνική διατροφή προσεγγίζει την ιδανική υγιεινή διατροφή. Ο κανόνας είναι ένας: παν μέτρον άριστον. Και για υγεία και για σωστές αναλογίες.

Α. Μακρυά από τσιμπολογήματα, γλυκά, τηγανητά

Β. Ναι στο καλό πρωινό

Γ. Πάντα πολύ ελαφρύ βραδινό (σαλάτα, φρούτα, γιαούρτι)

Δ. Aγαπήστε την μεσογειακή διατροφή. Ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, όσπρια, μαύρο ψωμί. Ανακαλύψτε τον θαυμαστό κόσμο των γεύσεων της μεσογειακής κουζίνας.

Ε. Ναι στην μετρημένη κατανάλωση κρέατος.

Έξω από το σπίτι: Πώς ένας φοιτητής που περνάει πολλές ώρες εκτός σπιτιού μπορεί να αντισταθεί στα fast food;
Στο κλασσικό φοιτητικό σαντουϊτσάδικο λέμε ΝΑΙ! Αρκεί το σάντουιτς να μην περιέχει αλλαντικά, ομελέτα, τηγανητές πατάτες και μπιφτέκι. Η ντομάτα, το αγγούρι, το μαρούλι, η πιπεριά, η βραστή γαλοπούλα, το βραστό αυγό θα πρέπει να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές. Η κέτσαπ, η μουστάρδα και η μαγιονέζα όχι.
Αλλά και στο σουβλατζίδικο λέμε ΝΑΙ: σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλο και όχι χοιρινό, ή με γύρο.
Στις πίτσες λέμε ΟΧΙ αλλά τέλος πάντων δύο κομμάτια δεν είναι και του θανατά. Προτιμήστε πίτσα με πολλά λαχανικά και λίγα αλλαντικά. Φυσικά δεν πρέπει να λείπει η σαλάτα.
Στα fast food λέμε ΟΧΙ αλλά επειδή προσφέρουν πολλές σαλάτες μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για λίγες φορές. Από τα υπόλοιπα junk food (χάρμπουγκερ, κλαμπ σάντουιτς κλπ) συνιστούμε τα πιο απλά είδη σε πολύ μικρή ποσότητα.
Στο αλκοόλ λέμε ΟΧΙ επειδή παχαίνει και επειδή προκαλεί χίλια δυο προβλήματα υγείας. Προτιμήστε αναψυκτικά διαίτης, σόδα, μεταλλικό νερό. Στην χειρότερη μία μπύρα διαίτης, ένα ποτήρι κρασί.
Πηγή:http://www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.