KOINEΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΝΕΟΓΝΟΥ

Facebooktwitterpinterest

Στο νεογγνο εμφανιζονται ποικιλα αθωα εξανθηματα που αν και παροδικα
Παρεχουν δυσαρεστη εικονα και ανησυχουν τους γονεις.Στα νοσηματα αυτά ανηκουν τα παροδικα αγγειακα φαινομενα, οι καλοηθεις φλυκταινωδεις δερματοπαθειες, η υπερπλασια σμηγματογονων αδενων, η ιδρωα, η ακμη και η νεκρωση του υποδοριου λιπους. Στα παροδικα αγγειακα φαινομενα περιλαμβανεται η ακροκυανωση( ποδια, χερια μπλε χρωματος) και το μαρμαροειδες δερμα οπου εχουμε δικτυωτη κυανωση στον κορμο και στα ακρα.
Οι καλοηθεις φλυκταινωδεις δερματοπαθειες περιλαμβανουν 4 καταστασεις που χαρακτηριζονται από μικρα φλυκταινιδια και η πιο συχνη είναι το τοξικο ερυθημα των νεογνων που αφορα το 70% των τελειομηνων, εμφανιζεται 2-3 ημερα ως διασπαρτα κοκκινα σπυρακια και φυσαλιδες μικρες και διαρκει 5-7 ημερες. Η υπερπλασια των σμηγματογονων αδενων αφορα τελειομηνα νεογνα και εμφανιζει κιτρινου χρωματος βλαβες στη μυτη και τις παρειες, οφειλεται στα ανδρογονα υποχωρει μετα από 4-6 μηνες. Η ιδρωα στα νεογνα οφειλεται σε κωλυμα στη εκροη του ιδρωτα με αποτελεσμα να εμφανιζονται επιφανειακες φυσαλιδες και μικρες κοκκινες βλατιδες στο δερμα του βρεφους.
Ηπιες μορφες ακμης παρουσιαζονται στο 20% των νεογνων και συνηθως εμφανιζονται μικρες βλαβες με λευκη κεφαλη οι οποιες συνηθως υποχωρουν αυτοματα σε 1-3 μηνες. Τελος η νεκρωση του λιπους είναι καλοηθης διαταραχη οπου εχουμε ερυθρα η αιμορραγικα οζιδια η πλακες σε περιοχες εκτεθειμενες σε τραυματισμους και οι οποιες υποχωρουν μετα παροδο 1-2 μηνων χωρις να αφηνουν ουλες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.