ΕΞΑΡΤΗΣΗ των ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ τον ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ τους

Facebooktwitterpinterest

H εθιστική σχέση έφηβων και υπολογιστή απασχολεί χιλιάδες οικογένειες. Σύμφωνα με την υπηρεσία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ γι αυτή συγκεκριμένη εξάρτηση, τα πλέον ευάλωτα παιδιά είναι όσα ζουν με γονείς που αδιαφορούν. Αυτή άλλωστε είναι και η βαθύτερη αιτία που οδηγεί τα παιδιά να βρίσκουν διέξοδο σε καταστάσεις που τα απομονώνουν όπως είναι η προσκόλληση στο ίντερνετ ή τα βιντεοπαιχνίδια.

Η Dr κυρία Ίλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, μας υπογραμμίζει τη βαρύτητα του λεγόμενου «ποιοτικού χρόνου», που πρέπει να περνούν οι γονείς μαζί με τα παιδία τους.
Με απλά λόγια, είναι καθοριστικό να μοιραζόμαστε δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδία, από την πολύ μικρή ηλικία τους, ώστε αυτά να εξελιχθούν σε ισορροπημένες προσωπικότητες. Στην εποχή μας μάλιστα, όπου ο ελεύθερος χρόνος γονιών και έφηβων είναι – πολλές φορές – ελάχιστος, η συγκεκριμένη ανάγκη γίνεται επιτακτικότερη.
Συχνά, ακούμε τη γνώμη ότι «η κατάχρηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει επιληψία στον έφηβο», ή και γενικότερα, στον καθέναν από εμάς. Η θεωρία αυτή δεν είναι ακριβής.
Πως έχουν τα πράγματα, με λίγα λόγια?
Το 1997, η ομαδική εκδήλωση επιληπτικής κρίσης σε 670 εφήβους που παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια, ανέδειξε το πρόβλημα της φωτοφοβίας, μιας σπάνιας αδυναμίας του εγκεφάλου να αντιμετωπίσει τα έντονα οπτικά ερεθίσματα,. Η κατάσταση αυτή μάλιστα, μπορεί να καθιστά την οθόνη ελκυστικότερη.
Η κυρία Βιργινία Θεοδώρου, Παιδονευρολόγος και Αναπλ. Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλ. του Νοσοκομείου «Αγια Σοφία», μας δίνει πρακτικές οδηγίες, λέγοντας μας πως η επιληπτική κρίση από φωτοφοβία μπορεί να εύκολα να προληφθεί, σε μεγάλο βαθμό.
Είναι σημαντικό η οθόνη να βρίσκεται σε φωτισμένο δωμάτιο, και σε αρκετή απόσταση από το χρήστη.
Δεν πρέπει να ξεπερνάμε την μια ώρα χρήσης του υπολογιστή, και όταν είναι αναγκαίο να παρατείνουμε την ενασχόληση μας, επιβάλλεται να κάνουμε συχνά διαλείμματα.
Επίσης, κάποια ειδικά φίλτρα που τοποθετούνται στην οθόνη, μπορούν να δράσουν με προστατευτικό τρόπο.
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο, αγαπημένες απασχολήσεις του 80 τοις εκατό των έφηβων αγοριών, είναι ασφαλή.
Αρκεί να τα διαχειριστούμε με το σωστό τρόπο._

Πηγή:http://ygeia.pblogs.gr

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.