ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ

Facebooktwitterpinterest

Ο Ήλιος αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για το σπίτι μας , τον πλανήτη γη. Εκπέμπει συνεχή και αδιάκοπη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην οποία οφείλονται τόσο οι ευεργετικές όσο και οι βλαπτικές επιδράσεις του ηλιου στο δέρμα μας. Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από υπέρυθρες ακτίνες (56%), ορατο φως (39%) και υπεριώδη ακτινοβολία (5%).Η υπεριώδη ακτινοβολία είναι η αιτία οξείων και χρόνιων προβλημάτων στο δέρμα.

Οι οξείες βλαπτικές επιδράσεις περιλαμβάνουν το ηλιακό έγκαυμα ,τις φωτοδερματοπαθειες και την φωτοευαισθησία. Οι χρόνιες βλάβες περιλαμβάνουν την φωτογηρανση και την φωτοκαρκινογενεση.
Το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται 3-5 ώρες μετά την έκθεση στον Ήλιο με κοκκίνισμα, οίδημα, φυσαλίδες και πόνο και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.
Η φωτοευαισθησία μοιάζει με το ηλιακό έγκαυμα αλλά εμφανίζει έντονο κνησμό και συνδυάζεται με την λήψη ορισμένων φάρμακων από τον ασθενή.
Η φωτογηρανση είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης έκθεσης στο Ήλιο και το δέρμα εμφανίζεται ξηρό, τραχύ, με βαθιές ρυτίδες, ευρυαγγειες και μελαγχρωματικες κηλίδες. Υπεύθυνες ακτίνες είναι οι UVA και UVB.
Η φωτοκαρκινογενεση οφείλεται στη βλαπτική επίδραση του Ήλιου πάνω στο
DNA των κυττάρων του δέρματος. Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου: το μελάνωμα, το ακανθοκυτταρικο καρκίνωμα και το βασικοκυτταρικο επιθηλιωμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.