ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ LASER ΚΕΡΑΤΟΤΟΜΟΥ Ziemer FEMTO LDV ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Facebooktwitterpinterest

Είναι γεγονός πως η διαθλαστική χειρουργική έχει φτάσει πια σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Διαθλαστικές ανωμαλίες που μέχρι προ ολίγου φάνταζαν αδύνατο να διορθωθούν με LASER , τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Ταυτοχρόνως αυξάνουν την ασφάλεια της επέμβασης σε βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για κινδύνους κατά την διάρκεια μιας διόρθωσης μυωπίας η υπερμετρωπίας αρκεί, βέβαια να γίνεται από πραγματικό γνώστη του αντικειμένου και σε καλά οργανωμένο διαθλαστικό κέντρο.
Στό κλασικό LASIK ο κερατοειδής χωρίζεται σε δύο τμήματα, το επιφανειακό (flap) και το υποκείμενο στρώμα. Ο διαχωρισμός του κερατοειδούς γίνεται με την χρήση μηχανικού κερατοτόμου. Εν συνεχεία γίνεται αλλαγή της καμπυλότητας του στρώματος με LASER και επανατοποθέτηση του flap πάνω στο στρώμα. To flap ενώνεται με το στρώμα και παραμένει προσκολλημένο σ αυτό χάρις στην ανάπλαση του επιθηλίου στα όρια της τομής. Στην πραγματικότητα όμως ο κερατοειδής είναι δύο τμήματα και αυτό που μας ενδιαφέρει αναφορικά με την μετεγχειρητική ασφάλεια της επέμβασης(προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η εκτασία του κερατοειδούς) είναι το πάχος του στρώματος.
Αντιθέτως στο LASIK με LASER κερατοτόμο (LDV FEMTO), ο διαχωρισμός του κερατοειδούς γίνεται με LASER. Αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές και μας δίνει την δυνατότητα, ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την κερατοτομή, να επανέλθουμε την άλλη μέρα και να επαναλάβουμε απ την αρχή την επέμβαση. Μία ώρα μετά την επανατοποθέτηση του flap, τα δύο τμήματα του κερατοειδούς ενώνονται και συμπεριφέρονται σαν ένας ενιαίος ιστός. Το πάχος του κερατοειδούς σε αυτή την περίπτωση είναι όλος ο κερατοειδής και όχι μόνο το στρώμα κάτω από το flap όπως συμβαίνει στο LASIK με μηχανικό κερατοτόμο. Αφού το υπολειπόμενο πάχος του κερατοειδούς είναι μεγαλύτερο, και οι βαθμοί της μυωπίας που μπορούν να διορθωθούν, είναι μεγαλύτεροι. Στην περίπτωση του FEMTO LASIK , επίσης ρυθμίζουμε το πάχος του flap να είναι πολύ πιο λεπτό από ότι στον μηχανικό κερατοτόμο. Η διάμετρος του flap είναι μεγαλύτερη (9-10 mm). Είναι επίσης αυτονόητο ότι επιπλοκές τύπου free cup ή buttonhole, ανήκουν στο παρελθόν. Καταλήγουμε, λοιπόν, πως η εγχειρητική διαδικασία είναι ακόμα ασφαλέστερη. Η επίτευξη του στόχου της τελικής οπτικής οξύτητας των 10/10 , είναι πλέον πολύ πιο εφικτή. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν πολλοί LASER κερατοτόμοι αλλά ο LDV ξεχωρίζει από όλους τους άλλους λόγω της πολύ πιο χαμηλής ενέργειας που απελευθερώνει στον κερατοειδή, έχει διαφορετικό τρόπο κατανομής των βολών του και η συμπεριφορά των δύο πετάλων του κερατοειδούς είναι εντελώς διαφορετική στην διαδικασία επανένωσης τους.
Συμπερασματικά θα έλεγα πως ο LDV LASER κερατοτόμος είναι μία πρόκληση γι α τις περισσότερες διαθλαστικές επεμβάσεις που θα ακολουθήσουν καθώς μόνο καλά έχουμε να περιμένουμε.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.