Τα εμβόλια στα παιδιά δεν συνδέονται με αλλεργικές παθήσεις

Facebooktwitterpinterest

Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις ανεπτυγμένες χώρες και ορισμένα άτομα αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στον γενικευμένο εμβολιασμό. Ωστόσο, η άποψη αυτή φαίνεται ότι δεν είναι βάσιμη. Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία έχουν δείξει ότι οι εμβολιασμοί ρουτίνας στα παιδιά δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος ή εκζέματος.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ομάδα παιδιών που παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια, βρέθηκε ένας σχετικός συσχετισμός μεταξύ των συνολικών ποσοστών του εμβολίου για διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, κοκκύτη και τέτανο (DPPT) και του εμβολίου για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος και εκζέματος.
Αυτά εμφανίζονταν μόνο σε μία μειονότητα παιδιών που σπάνια συμβουλεύονται γενικό γιατρό, γεγονός που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό από τον μέσο όρο, να έχουν κάνει τα συνήθη εμβόλια. Αυτό οδηγεί, επομένως, στο αντίθετο συμπέρασμα, ότι η απουσία εμβολιασμού συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες αλλεργικών παθήσεων.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτά και άλλα ευρήματα δηλώνουν ότι οι τρέχουσες πρακτικές εμβολιασμού δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών. Επίσης, τονίζουν ότι αυτό είναι σημαντικό, καθώς η αντίληψη ότι ο εμβολιασμός είναι επιβλαβής μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ανοσοποίησης.
Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.