Η εξέλιξη της χειρουργικής στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Facebooktwitterpinterest

Η παχυσαρκία είναι μία πάθηση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μεγάλου μέρους του πληθυσμού παγκοσμίως. Πολλές φορές προκαλεί τη δημιουργία άλλων παθήσεων, όπως τη στεφανιαία νόσο, το σακχαρώδη διαβήτη, τον καρκίνο του παχέως εντέρου και πολλές άλλες.
Η παχυσαρκία όπως όλες οι παθήσεις, έχει διάφορα στάδια εξέλιξης. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι στα αρχικά της στάδια οι πάσχοντες δε την αναγνωρίζουν και δε δίνουν την ανάλογη σημασία στη θεραπεία της. Θεωρούν ότι πρόκειται για λίγα παραπάνω κιλά και ότι το πρόβλημα είναι απλά αισθητικό. Συνήθως δίνουν στον εαυτό τους διάφορες δικαιολογίες και ελαφρυντικά με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πιο προχωρημένα στάδια παχυσαρκίας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται σε αδιέξοδο ως προς την θεραπεία, καθώς επιλέγουν λανθασμένους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους.
Η θεραπεία πρέπει να είναι μεθοδικά σχεδιασμένη ανάλογα με το στάδιο της παχυσαρκίας, να στοχεύει σε ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για χρόνια πάθηση και να θεραπεύεται με εγκεκριμένες από την ιατρική μεθόδους.
Η εξέλιξη της χειρουργικής έχει δώσει νέες δυνατότητες στη θεραπεία της παχυσαρκίας με πολύ καλά αποτελέσματα. Μια καινούργια χειρουργική τεχνική έρχεται να δώσει περισσότερες ελπίδες για μία λύση πιο μόνιμη και με λιγότερες «ανεπάρκειες», σε σχέση με τις προηγούμενες χειρουργικές τεχνικές. Η νέα τεχνική ονομάζεται γαστροπλαστική sleeve ή αλλιώς γαστρικό μανίκι. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική αφαίρεση τμήματος του στομάχου και την επιμήκη συρραφή του. Είναι ουσιαστικά μια αναδιαμόρφωση του σχήματος και του μεγέθους του στομάχου, ώστε να συμβαδίζει με τις διατροφικές συνήθειες της σύγχρονης εποχής, όπως το «γρήγορο φαγητό» που έχει μπει στη ζωή μας. Με τον τρόπο αυτό δε χρειάζεται ο οργανισμός να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες φαγητού και θερμίδων αλλά δέχεται μόνο το απαραίτητο φαγητό για τις καθημερινές του ανάγκες. Έτσι το σωματικό βάρος ελέγχετε καλύτερα και επιστρέφει σταδιακά προς τα φυσιολογικά του όρια.
Ειδικότερα, ο τρόπος λειτουργίας της μεθόδου ως προς την απώλεια του βάρους έχει τρεις άξονες. Πρώτον μειώνεται η ποσότητα του φαγητού που μπορεί να δεχθεί και να αποθηκεύσει το στομάχι. Δεύτερον μειώνεται το αίσθημα της πείνας αφού στο τμήμα του στομάχου που αφαιρείται υπάρχουν τα κύτταρα που παράγουν τη γρελίνη – ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας. Και τρίτον, το φαγητό δεν αποθηκεύεται στο «μικρό» πλέον στομάχι, αλλά εισέρχεται πολύ πιο γρήγορα στο έντερο ενεργοποιώντας έτσι τοπικούς μηχανισμούς που δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού νωρίτερα.
Η νέα αυτή χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται, τόσο σε ασθενείς οι οποίοι απευθύνονται για πρώτη φορά στη χειρουργική προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, όσο και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε παρεμφερείς επεμβάσεις.
Συνοπτικά, η εν λόγω μέθοδος συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής όπως μικρές χειρουργικές τομές, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο, με τα πλεονεκτήματα μιας μονιμότερης και πιο «φυσιολογικής» τεχνικής αφού δεν απαιτεί εμφύτευση υλικών.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να πραγματοποιούμε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής αλλά και παχυσαρκίας με το χειρουργικό ρομπότ Da Vinci. Πρόκειται για ένα σύστημα εφοδιασμένο με την πιο σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία το οποίο μετατρέπει την κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική σε «χειρουργική της λεπτομέρειας». Δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα της τρισδιάστατης όρασης και επιπλέον την ακριβή πρόσβαση σε σημεία που πριν θα ήταν αδιανόητο.
Με την τεχνολογία και την γνώση στο πλευρό της σύγχρονης χειρουργικής η παχυσαρκία θα πρέπει να θεωρείται πλέον θεραπεύσιμη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.