Μικροοργανισμοί της Χλωρίδας των Χεριών με Επιδημιολογική Επίπτωση

Facebooktwitterpinterest

Gram-θετικά βακτήρια

Ο Staphylococcus aureus είναι το πιο κοινό Gram-θετικό βακτήριο που προκαλεί νοσοκομειακές λοιμώξεις. Η συχνότητα μεταξύ όλων των παθογόνων σε νοσοκομειακές λοιμώξεις κυμαίνεται μεταξύ 11,1% και 17,2%. Ο ανθεκτικός στην μεθικιλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) αυξάνεται παγκοσμίως, οδηγώντας όχι μόνο σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά πρόσφατα και σε λοιμώξεις στην ευρύτερη κοινότητα (25, 58).

Ο Enterococcus spp. ανιχνεύεται στο 14,8% των ασθενών με νοσοκομειακές λοιμώξεις. Τα πιο κοινά είδη είναι ο Enterococcus faecium και E. faecalis τα οποία αποτελούν συχνά την αιτία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η εμφάνιση εντερόκοκκων ανθεκτικών στην βανκομυκίνη (VRE) έχει ενισχύσει την άποψη ότι τα χέρια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού παίζουν μεγάλο ρόλο στην διάδοσή τους (58).

Οι αρνητικοί στην κοαγουλάση σταφυλόκοκκοι, όπως ο S. epidermidis,
είναι η κύρια αιτία πρωτογενών λοιμώξεων του αίματος συνδεόμενων με
καθετηριασμούς. Στη ΜΕΘ περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των καλλιεργειών από ασθενείς με νοσοκομειακή λοίμωξη του αίματος ανιχνεύθηκαν στελέχη σταφυλόκοκκων αρνητικών στην κοαγουλάση (48, 58).

Gram-αρνητικά βακτήρια

Η Escherichia coli είναι το πιο κοινό Gram-αρνητικό βακτήριο, και προκαλεί κυρίως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (25, 48).

Η Pseudomonas aeruginosa είναι επίσης πολύ κοινό Gram-αρνητικό βακτήριο και προκαλεί κυρίως λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού
συστήματος (25, 48).

Σπόροι
Το κυριότερο σπορογόνο βακτήριο που προκαλεί νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι το Clostridium difficile. Υπολογίζεται ότι το 15 – 55%
του συνόλου των περιπτώσεων νοσοκομειακής διάρροιας προκαλούνται από
C. difficile. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με διάρροια από C. difficile παρατείνουν την παραμονή τους στο νοσοκομείο 3,6 ημέρες εξ αιτίας της νοσοκομειακής λοίμωξης. Αυτή η παράταση της νοσηλείας , έχει πολυ μεγαλο οικονομικό κόστος.

Μύκητες
Οι μύκητες προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις σπανιότερα από τα βακτηρίδια, αλλά η συχνότητά τους και η σημασία τους αυξάνεται. Ο πλέον σημαντικός μύκητας για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ο Candida albicans. Έχει αναφερθεί ότι το 21% όλων των λοιμώξεων του ουροποιητικού σε ασθενείς της ΜΕΘ οφείλεται στο C. albicans. Οι λοιμώξεις του αίματος που προκαλούνται από Candida spp. είναι πιο κοινές τις τελευταίες δεκαετίες σε ασθενείς που βρίσκονται συνδεδεμένοι με ιατρικά μηχανήματα .

Ιοί
Οι ιοί προκαλούν περίπου το 5% του συνόλου των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ σε παιδιατρικές πτέρυγες το ποσοστό είναι υψηλότερο και φτάνει στο 23%. Οι ιοί που είναι επικίνδυνοι για νοσοκομειακές μολύνσεις κατατάσσονται σε πέντε βασικές ομάδες ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης i) μέσω του αίματος (HBV, HCV και HIV) ii) μέσω της αναπνευστικής οδού (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός [RSV], ιός της γρίπης , ρινοϊός, κορονοϊός, και αδενοϊός), iii) μέσω της γαστρεντερικής οδού (π.χ. ροταϊός, νοροϊός, εντεροϊός και ο HAV), iv) μέσω του δέρματος και των βλεννωδών μεμβρανών (ιός του έρπητα, ανεμοβλογιάς, κυτταρομεγαλοϊός, και ιός του Epstein-Barr), v) οι εξωτικοί ιοί όπως οι ιοί του αιμορραγικού πυρετού (έμπολα, Μάρμπουργκ, ιός πυρετού Lassa, ιός αιμορραγικού πυρετού Κονγκό Κριμαίας) και ο ιός της λύσσας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.