ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

Facebooktwitterpinterest

Η αισθητική του γυναικείου σώματος επιφυλάσσει εξέχουσα θέση στο γυναικείο στήθος, με την ιδιαίτερα σημαντική, χαρακτηριστικά γυναικεία, σεξουαλική, κοινωνική και μητρική του διάσταση. Είναι λοιπόν από τις πρώτες περιοχές που θα οδηγήσει στην αναζήτηση του ειδικού για τη βελτίωσή του, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς αλλάζει σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό αλλά και είναι συχνά ορατό, όπως το καλοκαίρι στην παραλία.
breast_lift
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τον πλαστικό χειρουργό. Μετά τον πάντα απαιτούμενο έλεγχο με ιστορικό, ( περιλαμβάνει και το οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο μαστού), κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα ή/και μαστογραφία θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση του προβλήματος μετρώντας αποστάσεις όπως περιφέρεια θώρακα κάτω από το στήθος και στο επίπεδο των θηλών, απόσταση των θηλών από τη βάση του τραχήλου, βαθμό πτώσης του μαστού ως προς την υπομάστιο πτυχή, πάχος των ιστών του μαστού. Ακολούθως έρχεται η ώρα της γυναίκας να εκφράσει αυτό που θα επιθυμούσε να βελτιωθεί. Βασική παράμετρος στη συζήτηση αυτή είναι το μέγεθος του μαστού. Αν επιθυμεί μεγαλύτερο μαστό, οι λύσεις στις μέρες μας είναι τρείς:
– Προθέσεις σιλικόνης όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία αλλά και θέματα που χρειάζονται συζήτηση
– Λίπος από το σώμα της γυναίκας που παίρνουμε με λιποαναρρόφηση
– Υαλουρονικό οξύ, σαν αυτό για τη βελτίωση των ρυτίδων του προσώπου ή την αύξηση των χειλιών, που δεν απαιτεί ολική νάρκωση αλλά έχει παροδικό αποτέλεσμα
Η αύξηση του μαστού, εφόσον επιθυμεί η γυναίκα, θα διορθώσει μια μικρή πτώση, χωρίς όμως μεγάλα περιθώρια. Σε μεγαλύτερες πτώσεις, ή όταν δεν επιθυμούμε αύξηση του μαστού, περνάμε στην ανόρθωση μαστών. Εδώ μπορούμε να κινηθούμε από το ένα άκρο, αφαιρώντας μόνο δέρμα και ανασχηματίζοντας τον κώνο του μαστού, μέχρι το άλλο άκρο όπου αφαιρούμε δέρμα και μαστό οδηγούμενοι στη μειωτική μαστού.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ανόρθωσης, στοχεύοντας σε καλύτερο σχήμα ή/και μικρότερες ουλές. Οι ουλές αποτελούν το δυσκολότερο πρόβλημα για τη γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία αυτή. Προσπαθούμε λοιπόν να τις μειώνουμε όσο γίνεται. Ο πλαστικός χειρουργός καλό είναι να έχει εμπειρία σε πολλές μεθόδους για να μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα καλύτερα. Πάντα θα υπάρχει μια τομή γύρω από την άλω (σκούρο δέρμα γύρω από τη θηλή) καθώς πρέπει να μετακινηθεί η θηλή προς τα πάνω, συνήθως (αλλά όχι πάντα) μια τομή προς τα κάτω ( τομή σαν γλειφιτζούρι) και, κάτι που συνήθως αποφεύγουμε, μια τομή κάτω από το μαστό (τομή σαν άγκυρα). Η ανόρθωση του μαστού πρέπει να στηριχθεί σε αναδιάταξη του αδένα και όχι μόνο σε αφαίρεση δέρματος. Έτσι πετυχαίνουμε μονιμότερο και πιο όμορφο αποτέλεσμα. Και εδώ υπάρχουν διάφορες μέθοδοι προσέγγισης. Η επιλογή θα συνυπολογίσει την ηλικία της γυναίκας, την επιθυμία για κύηση και θηλασμό, την ποιότητα των ιστών.

Η επέμβαση έχει ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά, απλή φροντίδα των τραυμάτων, ίσως χρειαστούν παροχετεύσεις (σωληνάκια για το περίσσιο υγρό των ιστών) αν και συνήθως τις αποφεύγουμε, ένα ειδικό στηθόδεσμο για κάποια περίοδο. Η γυναίκα μπορεί να κάνει ντους μόλις βγουν οι παροχετεύσεις και να επιστρέψει στην εργασία μετά μερικές ημέρες, εφόσον αποφεύγει μεγάλα βάρη και να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η ανόρθωση δίνει μεγάλη ικανοποίηση στη γυναίκα αλλά και το γιατρό της. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από την ποιότητα των ιστών, το σωματικό βάρος και τις αλλαγές του, το χρόνο και βέβαια τη χρήση στηθόδεσμου και το μέγεθος του μαστού. Για πιο σταθερό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συζητηθεί η τοποθέτηση πρόθεσης μαστού (περισσότερο ως εσωτερικός νάρθηκας) ή ειδικών πλεγμάτων. Τέλος για ιδιαίτερα άδειους μαστούς, μετά από εγκυμοσύνη ή μεγάλη απώλεια βάρους, ίσως απαιτηθεί ο συνδυασμός αύξησης μαστού και ανόρθωσης σε ένα (συνήθως) ή δύο χειρουργεία. Η προσέγγιση αυτή απαιτεί προσοχή αλλά μπορεί να έχει εντυπωσιακή βελτίωση στην αισθητική του μαστού αλλά και όλου του γυναικείου σώματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.