Η διακύμανση του σακχάρου του αίματος επηρεάζει την λήψη αποφάσεων

Facebooktwitterpinterest

Αθήνα: Αν πρόκειται να πάρετε κάποια σημαντική απόφαση, θα ήταν καλή ιδέα να πιείτε πριν ένα αναψυκτικό με ζάχαρη, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα κάνει τους ανθρώπους πιο υπομονετικούς και λιγότερο παρορμητικούς.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα με επικεφαλής τους ψυχολόγους Σιάο-Τιάν Γουάνγκ και Ρόμπερτ Ντβόρακ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ψυχολόγοι έκαναν πειράματα με μια μεγάλη ομάδα εθελοντών φοιτητών τους, από τους οποίους ζήτησαν να αποφασίσουν αν θα πάρουν ένα μικρότερο ποσό χρημάτων «αύριο» ή ένα μεγαλύτερο ποσό στο μέλλον.

Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες: οι μισοί έπρεπε να απαντήσουν με άδειο στομάχι και οι άλλοι μισοί αφού προηγουμένως είχαν πιει αναψυκτικό με ζάχαρη ή τεχνητή γλυκαντική ουσία (ασπαρτάμη).

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετρήθηκαν πριν και μετά το πείραμα. Μόλις δέκα λεπτά μετά την κατανάλωση του αναψυκτικού, που αύξησε το σάκχαρο στο αίμα, ήταν ήδη φανερό ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πρόθυμοι να περιμένουν για να πάρουν το μεγαλύτερο ποσό στο μέλλον. Αντίθετα, οι νηστικοί δεν έβλεπαν την ώρα και τη στιγμή να πάρουν την ανταμοιβή τους το συντομότερο δυνατό.

«Είναι όπως με το φαγητό: όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, τότε μπορεί κανείς να περιμένει πιο πολλή ώρα μέχρι να φάει», δήλωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι συμπέραναν ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα δεν καθορίζει μόνο τη συμπεριφορά απέναντι στην τροφή, αλλά και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όταν κανείς έχει υψηλότερο ζάχαρο, μπορεί να είναι πιο υπομονετικός για να πάρει μια ανταμοιβή (χρηματική ή άλλη απόλαυση), συνεπώς γίνεται πιο «ανθεκτικός» διαπραγματευτής και λιγότερο βιαστικός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν κάποιος πίνει ένα αναψυκτικό διαίτης (χωρίς ζάχαρη), τότε δίνει στο σώμα του κάτι με ωραία γεύση, αλλά χωρίς θερμίδες, με συνέπεια να δημιουργεί μια «μίνι ενεργειακή κρίση» στον οργανισμό του, ο οποίος προσπαθεί ενστικτωδώς να «αρπάξει» οτιδήποτε βρίσκεται διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή – και αυτό δεν αφορά μόνο την τροφή.

Συνεπώς η συχνή κατανάλωση «υγιεινών» αναψυκτικών οδηγεί σε μεγαλύτερη παρορμητικότητα και πιο «βιαστικές» αποφάσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.