Καρκίνος μήτρας (ενδομητρίου)

mitra

Είναι ένας συχνός καρκίνος που προσβάλλει το ενδομήτριο, δηλαδή τον ιστό που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας. Εμφανίζεται ενικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 45 ετών και άνω.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: την παχυσαρκία (αυξημένο σωματικό βάρος), τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μόνο με οιστρογόνα, το διαβήτη, την υπέρταση, καθώς και τις διαταραχές του έμμηνου κύκλου πριν την εμμηνόπαυση, την καθυστερημένη εμμηνόπαυση και τη θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Δεν έχει αποδειχθεί κληρονομική προδιάθεση γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου έχει καλή πιθανότητα πλήρους ίασης λόγω της πρώιμης εκδήλωσης συμπτωμάτων, συνήθως αιμορραγίας.
Εάν υπάρχει υποψία για καρκίνο του ενδομητρίου, ο γιατρός θα πάρει αναλυτικό ατομικό ιστορικό υγείας και θα σας υποβάλει σε λεπτομερή φυσική εξέταση, που περιλαμβάνει και γυναικολογική εξέταση. Μπορεί να ζητήσει κολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και ορισμένες εξετάσεις αίματος. Στη συνέχεια θα σας παραπέμψει σε γυναικολόγο για να γίνει υστεροσκόπηση και λήψη βιοψίας ενδομητρίου.
Η διαδικασία της υστεροσκόπησης περιλαμβάνει την εισαγωγή στη μήτρα μέσω του τραχήλου ενός λεπτού ενδοσκοπίου. Η κοιλότητα της μήτρας διατείνεται (γεμίζει) με υγρό. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί ο γιατρός να εξετάσει διεξοδικά τη μήτρα. Λαμβάνεται ένα μικρό τμήμα του ενδομητρίου με ειδικό εργαλείο βιοψίας. Το δείγμα αποστέλλεται για λεπτομερή μικροσκοπική (ιστολογική) εξέταση. Η υστεροσκόπηση γίνεται συνήθως σε εξωτερικό ιατρείο, χωρίς εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ωστόσο, ο γυναικολόγος μπορεί να προτιμά να λάβει το δείγμα βιοψίας με γενική αναισθησία. Η όλη διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά.
Αν βρεθεί καρκίνος, ο γυναικολόγος θα σας παραπέμψει σε άλλο γιατρό με εξειδίκευση στη θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων (ογκολόγο).
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση, την ακτινοθεραπεία, την ορμονική θεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες καθώς και από το στάδιο του καρκίνου.

Αν υπάρχει υποψία ότι έχετε καρκίνο του ενδομητρίου ή επιθυμείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για αυτήν την κατάσταση, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτικές και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που αφορούν ειδικά το ερώτημα που θα υποβάλετε και θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το ιατρικό πεδίο.