Η Ελαστογραφία και το μέλλον των υπέρηχων

Facebooktwitterpinterest

Μία σημαντική ημερίδα για τον κόσμο της ακτινολογίας με θέμα “Η Υπερηχογραφία Σήμερα” διοργανώνει στις 23 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής των Υπερήχων στην Ιατρική & τη Βιολογία.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η εστίαση του Προγράμματος στις νέες εφαρμογές που προσθέτει η Υπερηχογραφία σε όλες τις ειδικότητες. Ειδικότερα, μέσα από την ημερίδα επιδιώκεται να παρουσιαστεί και να φωτιστεί το νέο τεχνολογικό άλμα της Υπερηχογραφίας και των κλινικών του εφαρμογών.

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν, αφορούν στην Γυναικολογία-Μαιευτική, στην Χειρουργική και την Εντατικολογία, την Ακτινολογία, την Καρδιολογία (με τους Ενισχυτές Ηχογένειας-Σκιαγραφικά στη αιχμή της χρησιμότητάς τους) και την Γαστρεντερολογία, Ογκολογία, Μαστολογία, Ορθοπεδική-Τραυματολογία, Ηπατολογία, Ουρολογία, Ενδοκρινολογία (με τις εφαρμογές της Ελαστογραφίας στα επιφανειακά και τα εν τω βάθει όργανα).

Οι νέες εξελίξεις στους υπέρηχους

Στην Ημερίδα αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παύλο Σ. Ζουμπούλη, έχουμε σκοπό να εστιάσουμε στις καινοτομίες που έχει να προτείνει η Υπερηχογραφία σήμερα, όπως αυτές εμφανίζονται στις διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες που την χρησιμοποιούν. Η Υπερηχογραφία επεκτείνεται θεματικά και προσεγγίζει πρακτικά όλα τα όργανα του σώματος έχοντας σημαίνουσα απεικονιστική άποψη για τις περισσότερες παθολογίες που επηρεάζουν την μορφολογία, την κίνηση, την αιμοδυναμική συμπεριφορά αλλά και την ιστολογική σύνθεσή τους.

Η εξάσκηση των γιατρών στους υπερήχους

Ακόμη, σκοπός της Ημερίδας είναι η πρακτική εξάσκηση των γιατρών που συμμετέχουν ώστε να είναι έτοιμοι για άμεση εφαρμογή των νέων Υπερηχογραφικών μεθόδων και της νέας σημειολογίας που προκύπτει. Στο πρακτικό μέρος, που συνοδεύει κάθε Θεματική Ενότητα του Προγράμματος, έχει δοθεί προτεραιότητα στην παρουσία των Υπερηχογράφων που διαθέτουν τις νέες τεχνολογίες, ειδικευμένων γιατρών στις τεχνικές αυτές και ειδικευμένων στελεχών των εταιρειών που παράγουν και διακινούν τα νέα υπερηχογραφικά μηχανήματα.

Το μέλλον της Ελαστογραφίας

Κεντρική θέση στην Ημερίδα, σημειώνει ο κ. Ζουμπούλης, έχει η Ελαστογραφία. Μετά την παρουσία μίας μορφής συμβατικής Ελαστογραφίας σε πολλούς υπερηχογράφους προτείνεται σήμερα ενός νέου τύπου Ελαστογραφία που αποτελεί πραγματική καινοτομία.

Η νέα Shear Wave Ελαστογραφία

Με την νέα Shear Wave Ελαστογραφία, ο Υπερηχογράφος αποκτά νέα δυνατότητα αξιολόγησης και αξιόπιστης μέτρησης της σκληρότητας και της ελαστικότητας των ιστών. Η Shear Wave Ελαστογραφία απαλλάσσεται από τους περιορισμούς της συμβατικής Ελαστογραφίας με άσκηση μηχανικής πιέσεως με προβλήματα στην αξιολόγηση των ιστών. Τα προβλήματα αυτά που σχετίζονται με τον υποκειμενικό της χαρακτήρα, τα artefacts και τις μεγάλες αποκλίσεις στις μετρήσεις που πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς Υπερηχογράφους και διαφορετικούς εξεταστές.

Εικονική βιοψία με την Ελαστογραφία

Με την Ελαστογραφία Shear Wave προστίθεται μία νέα διάσταση στην Υπερηχογραφική εικόνα διάκρισης του παθολογικού ιστού από τον φυσιολογικό, όχι μόνο στα επιφανειακά αλλά και τα εν τω βάθει όργανα. Η ευελιξία, η υπερηχογραφική καθοδήγηση της Ελαστογραφίας Shear Wave και η προσθήκη της νέας Ελαστογραφικής σημειολογίας ισχυροποιούν την θέση της Υπερηχογραφίας στα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Η Υπερηχογραφία με την Ελαστογραφία Shear Wave τείνει στην ιστολογική διάγνωση με την ατραυματική “εικονική βιοψία” που χαρακτηρίζει τους ιστούς.

Κύρια εφαρμογή στο Μαστό και το ήπαρ

Το Πρακτικό Μέρος του Προγράμματος, ειδικά για την Ελαστογραφία διακρίνεται στα επιφανειακά όργανα, με κύρια εφαρμογή τον Μαστό και τα εν τω βάθει όργανα, με κύρια εφαρμογή το Ήπαρ. Ο Μαστός και πιο πρόσφατα το Ήπαρ είναι τα όργανα στα οποία παλιοί και νέοι κατασκευαστές Υπερηχογράφων έχουν εστιάσει την έρευνα και τις εφαρμογές τους. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε εκπαιδευτική επαφή με τους νέους Υπερηχογράφους και τη νέα Ελαστογραφική διάσταση που προτείνουν.

Στο πρόγραμμα της Ημερίδας, καταλήγει ο κ. Ζουμπούλης, συνοψίζεται ο ρόλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εφαρμογής των Υπερήχων στην Ιατρική και τη Βιολογία που είναι να επισημαίνει, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει στις νέες τεχνολογίες και εφαρμογές της Υπερηχογραφίας. Η Ελαστογραφία Shear Wave είναι η καινοτομία που προσθέτει πληροφορίες από μία ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα διάσταση των ιστών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.