Τι είναι η υστερεκτομή;

Η Υστεροσκόπηση Facebooktwitterpinterest

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Η διαδικασία αυτή συνιστάται συνήθως για αφύσικη μητριακή αιμορραγία, μητριακά λειομυώματα, χρόνια φλεγμονώδη πυελική ασθένεια, ενδομητρίωση και για κακοήθειες στη μήτρα ή στις ωοθήκες.
Ποια είναι τα διαφορετικά είδη της υστερεκτομής;
Υπάρχουν 4 χειρουργικές επιλογές για τη γυναίκα που χρειάζεται υστερεκτομή:

• Κοιλιακή υστερεκτομή, κατά την οποία γίνεται μια μεγάλη τομή στην κάτω κοιλιακή χώρα για την χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Εάν χρειαστεί, με αυτήν την διαδικασία, μπορούν να αφαιρεθούν οι φαλλοπιανοί πόροι και οι ωοθήκες.

• Κολπική υστερεκτομή, η οποία συνιστάται όταν η μήτρα βρίσκεται χαμηλά στην πυελική κοιλότητα. Ο χειρουργός εισχωρεί στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω μιας τομής στον κόλπο, δίπλα στην τράχηλο. Η μήτρα αφαιρείται χειρουργικά μέσω αυτής της τομής. Μπορεί να συνδυαστεί με μια κολπική επιδιόρθωση για ουρικά προβλήματα εγκράτειας, κυστοκήλη ή ορθοκήλη. Η κολπική υστεροτομή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν χρειάζεται αφαίρεση των ωοθηκών, εάν η ασθενής έχει κάνει προηγούμενη πυελική εγχείρηση ή εάν ο χειρουργός πρόκειται να αντιμετωπίσει σχετικές επιπλοκές κοντά στη μήτρα.

Πολλοί ασθενείς δεν προορίζονται για κολπική υστερεκτομή λόγω του ιστορικού τους σε πυελική ινώδη σύμφυση (προσφύσεις), λόγω του ότι η μήτρα είναι πολύ μεγάλη, ή εξαιτίας της ύπαρξης ενδομητρίωσης, η οποία κάνει την κολπική αφαίρεση της μήτρας πιο δύσκολη.

to-laserΗ κολπική υστερεκτομή με την βοήθεια λαπαροσκοπικού λέιζερ είναι μια
διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση που χρειάζεται υστερεκτομή, εκτός εάν η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο. Η αποκόλληση της μήτρας πραγματοποιείται μέσω του λαπαροσκοπίου και τη βοήθεια της ηλεκτροκαυτηρίασης, των λέιζερ και άλλων εξειδικευμένων τεχνολογιών. Αφού αποκολληθεί η μήτρα, αφαιρείται από τον κόλπο. Οι φαλλοπιανοί πόροι και οι ωοθήκες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με την κολπική υστερεκτομή με τη βοήθεια της λέιζερ λαπαροσκόπησης, εάν χρειαστεί.

Η υπερτραχηλική λαπαροσκοπική υστερεκτομή, χειρουργική διαδικασία με λέιζερ που αναπτύχθηκε από τον Dr. Lyons, αφήνει άθικτο τον τράχηλο. Η διαδικασία αυτή προκαλεί μικρότερο τραύμα στην ασθενή και αφήνει την πυελική κοιλότητα άθικτη, ως αποτρεπτικό μέτρο για την αποφυγή πυελικής πρόπτωσης ή ουρικής ακράτειας σε μετέπειτα στάδιο. Επίσης, για λιγότερη δυσφορία και ακόμα γρηγορότερη ανάρρωση από τις άλλες επιλογές, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές της δραστηριότητες μέσα σε 2 μέρες και να έχει σεξουαλική επαφή μετά από 2 εβδομάδες, σε σχέση με την ανάρρωση της κοιλιακής υστερεκτομής που παίρνει 6-8 εβδομάδες.

Μια έρευνα 30 χρόνων του Pent Killiku, M.D., στην Φινλανδία, καταγράφει ότι η σεξουαλική λειτουργία ενισχύεται μετά την εγχείρηση λόγω των μειωμένων ουλών και τραυμάτων στον κόλπο. Η μελέτη έδειξε ότι πριν την εγχείρηση το 78% των ασθενών είχαν οργασμό, και μετά από 6 μήνες μετά την εγχείρηση το 78% είχε οργασμό.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης για αυτές τις θεραπείες;

* Κοιλιακή υστερεκτομή: τρεις με πέντε μέρες διαμονή στο νοσοκομείο με 6 εβδομάδες ανάρρωση στο σπίτι.
* Κολπική υστερεκτομή: τρεις με πέντε μέρες διαμονή στο νοσοκομείο με 4 εβδομάδες ανάρρωση στο σπίτι.
* Κολπική υστερεκτομή με την βοήθεια λαπαροσκοπικού λέιζερ: μια με δυο μέρες διαμονή στο νοσοκομείο με μια με δυο εβδομάδες ανάρρωσης στο σπίτι.
* Υπερτραχηλική λαπαροσκοπική υστερεκτομή: διαδικασία η οποία δεν χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι μετά από 18 ώρες και να επιστρέψει στις φυσιολογικές τις δραστηριότητες μέσα σε δυο μέρες με μια εβδομάδα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.