Επιδιδυμίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Οξεία επιδιδυμίτιδα είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στο όσχεο, οίδημα και μερικές φορές πυρετό. Η συστροφή του όρχεως με την οποία κλινικά συγχέεται, είναι πιο συχνή σαν αιτία οξέος οσχεϊκού πόνου σε νέους άνδρες και αγόρια και συνήθως δεν προϋπάρχουν ενδείξεις ουρολοίμωξης ή ουρηθρίτιδας. Η χρονία επιδιδυμίτιδα χαρακτηρίζεται από σκληρία της επιδιδυμίδας και χρόνιο πόνο χωρίς οίδημα.
Αιτιολογία
Στην προσχολική ηλικία η οξεία επιδιδυμίτιδα οφείλεται συχνά στη ψευδομονάδα και συνήθως συνυπάρχουν ανατομικές ή νευρολογικές ανωμαλίες του ουροποιητικού σωλήνα. Στους άνδρες μεγαλύτερους των 35 ετών τα συνηθέστερα αίτια είναι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί (π.χ. Neisseria gonorrrhoeae, Chlamydia trachomatis). Στους άνδρες >35 ετών τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα μικρόβια είναι σπανιότερα αίτια και συνήθως η επιδιδυμίτιδα είναι αποτέλεσμα βακτηριουρίας που συνοδεύει υποκείμενη παθολογία του ουρογεννητικού συστήματος.

Διάγνωση και θεραπεία
• Αν το μέσο δείγμα ούρων δείξει βακτήρια, τότε η επιδιδυμίτιδα συνήθως οφείλεται σε κολοβακτηρίδια, κόκκους ή ψευδομονάδα. Μέχρι τη λήψη των αποτελεσμάτων της καλλιέργειας ούρων, αρχίζει εμπειρική αντιμικροβιακή θεραπεία ευρέως φάσματος η οποία ακολούθως προσαρμόζεται ανάλογα. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται πλήρης ουρολογική εκτίμηση, ανάπαυση του ατόμου και ανύψωση του οσχέου.
• Αν δεν βρεθεί βακτηριουρία ή γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, η λοίμωξη πιθανόν οφείλεται στα χλαμύδια. Θεραπεία πρέπει να δοθεί και στο σεξουαλικό σύντροφο των ασθενών με γονοκοκκική ή χλαμυδιακή επιδιδυμίτιδα.
• Αν το μέσο δείγμα των ούρων και το ουρηθρικό έκκριμα βρεθούν χωρίς μικρόβια στις καλλιέργειες και ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην κατάλληλη θεραπεία, τότε πρέπει να αναζητηθούν άλλες διαγνώσεις όπως ορχικός όγκος, φυματίωση ή διαλείπουσα συστροφή.

Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.