ΑΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Facebooktwitterpinterest

Τα ακαρεα είναι μικροοργανισμοι που εχουν μεγεθος μικροτερο από μισο χιλιοστο και υπολογιζονται σε εκατομμυρια στο περιβαλλον του κρεββατιου,οπου τρεφονται από τα επιθηλια και τις τριχες του δερματος.Υπαρχουν περισοτερα από 50000 ειδη που εχουν καταγραφη.Αυτα της «οικιακης σκονης» είναι κυριως τα Dermatophagoides Pteronyssinus και Farinae.Aυτα τα ακαρεα (Dpt και Df),αντεχουν δυσκολα τα ξηρα και κρυα κλιματα σε υψομετρο.Για να ζησει καλα και να πολλαπλασιασθη το ακαρι ,χρειαζεται ζεστη (μεταξυ 26 και 32 βαθμους μεσα στο στρωμα που αντιστοιχει σε 21/22 βαθμους θερμοκρασια δωματιου),και υγρασια (75% υγρομετρια) και να εχει δυνατοτητα διατροφης(επιθηλια και τριχες ανθρωπων και ζωων,υπολειματα τροφων).
Τα ακαρεα είναι γενικα ακινδυνα για τον ανθρωπο,όμως οι πρωτεινες του κελυφους τους και των αποριματων τους ,μπορουν να δωσουν αντιδρασεις αλλεργικες που μπορουν να επηρεασουν σοβαρα την λειτουργια του οργανισμου μας.Περιπου 100 διαφορετικα μορια από αυτές τις πρωτεινες είναι ικανα να αντιδρασουν με τις ανοσοσφαιρινες Ε της αλλεργιας .

Αλλεργικες Παθησεις οφειλομενες στα ακαρεα

-Ατοπικη δερματιτις(ορισμενες μορφες).Η συμπτωματολογια εδώ αυτή μιας χρονιας δερματιτιδας με εξανθηματα σε αλοτε άλλο βαθμο συνοδευομενα με κνησμο και ξηροδερμια .
-Αλλεργικη ρινιτις ολοετης,που εκδηλωνεται κυριως με καταροη,φταρνισματα,ρινικο κνησμο.Η ενταση των συμπτωματων εχει να κανει με τον βαθμο της υπεραντιδραστικοτητας του ρινικου βλενογονου.Υπαρχουν περιπτωσεις που ο ασθενης νομιζει ότι όλα τον ενοχλουν και του προκαλουν εξαρση των συμπτωματων.(διαφορες θερμοκρασιας,καπνος τσιγαρου,ρυπανση και αλλα).
-Αλλεργικο ασθμα.Προκειται για μια χρονια και δυσκολη παθηση,που εκδηλωνεται κυριως με κρισεις εκπνευστικης δυσπνοιας,με βηχα που είναι αλλοτε επιμονος ξηρος και συνεχης και αλλοτε παροξυστικος.Η δυσκολια στην αναπνοη μπορει να είναι μια απλη δυσφορια η ένα ξαφνικο αισθημα ασφυξιας με χαρακτηριστικο ηχο συριγμου.
-Αλλεργικη επιπεφυκιτις ,με εκδηλωσεις όπως οφθαλμικο κνησμο,κοκκινισμα των ματιων και δακρυροια,οιδημα.

Προληπτικα μετρα
Πρεπει να μειωσουμε την ποσοτητα των ακαρεων του περιβαλλοντος.
-Να διαθετουμε μια συνθετικη γκαμα κλινοσκεπασματων, με συνωδα πιθανως καλυματα αντι-ακαρεων.
-Να αλλαζουμε ένα στρωμα που δεν χρησιμοποιειται,γιατι θα καλυφθη από αποικιες ακαρεων μεσα σε 3 μηνες περιπου.
-Να διαθετουμε ένα πατωμα λειο και ευχερως πλενομενο,χωρις χαλι.
-Να διαθετουμε τοιχους πλενομενους,χωρις βαφες που ξεβαφουν και χωρις διπλες κουρτινες.
-Να υπαρχουν επισης ντουλαπες με κρεμαστρες για να κρεμονται και να φυλασσονται τα ενδυματα.
-Να εχουν αφαιρεθη τα λουτρινα και τα μπιμπελο.Να προτιμαται ένα λουτρινο που να μπορει ευκολα να πλυθη και να πλενεται συχνα.
-Απαγορευση εισοδου στην κρεββατοκαμαρα των κατοικιδιων ζωων.
Σε αυτά τα μετρα πρεπει να προστεθουν τα:
-Καθημερινος αερισμος των δωματιων(υγρομετρια γυρω στα 50-60%) και θερμοκρασια δωματιου 19/20 βαθμους το μεγιστο.
-Κάθε εβδομαδα πλυσιμο των κλινοσκεπασματων,περασμα της ηλεκτρικης σκουπας και πλυσιμο των λουτρινων.
Αυτά τα μετρα δεν αντικαθιστουν την θεραπευτικη αγωγη της ασθενειας αλλα αυξανουν την αποτελεσματικοτητα της.

Θεραπεια των αλλεργιων που οφειλονται στα ακαρεα

Αναλογα με τα συμπτωματα ,ο Αλλεργιολογος θα προτεινει διαφορετικους τυπους θεραπειας.
-Συμπτωματικη θεραπεια (ενδεικτικη)με:αντιαλλεργικα σκευασματα(αντιισταμινικα,κορτικοστεροειδη)συχνα συνδυαζομενη με:αντιασθματικα(βρογχοδιασταλτικα βραχειας η παρατεταμενης διαρκειας,κορτικοστεροειδη σε χαπια η σε εισπνοες ,αντιλευκοτριενια).
Επειδη οι αλλεργικες παθησεις είναι χρονιες με ένα υποστρωμα χρονιας φλεγμονης, ο Αλλεργιολογος εφ’οσον τα ακαρεα είναι υπευθυνα των συμπτωματων,θα προτεινει μια ολοετη ειδικη ανοσοθεραπεια.(που είναι και θεραπεια του αλλεργικου υποστρωματος).Συμφωνα με τα πιο προσφατα δεδομενα για τις ολοετεις χρονιες αλλεργικες ρινιτιδες (χρονιες ρινιτιδες που οφειλονται κυριως στα ακαρεα),20 με 30% των πασχοντων από αυτές θα αναπτυξουν ένα ασθμα εάν δεν αντιμετωπισθουν θεραπευτικα.Αυτες οι μελετες είναι ενδιαφερουσες και διακεινται ευμενως προς την κατευθυνση μιας πρωιμης ειδικης ανοσοθεραπειας(απευαισθητοποιησης),ειτε σε ενεσιμη μορφη(υποδορια) η σε ποσιμη μορφη με υπογλωσιες σταγονες. (η στο αμεσο μελλον σε χαπια).Επισης η ειδικη ανοσοθεραπεια προλαμβανει πιθανες νεες ευαισθητοποιησεις.
Συνεπως η θεραπεια αυτή (ανοσοθεραπεια),με τον χρονο,βελτιωνει την ποιοτητα ζωης του αλλεργικου και του επιτρεπει να ζη χωρις ιδιαιτερα προβληματα μεσα σε ένα εχθρικο κοσμο διαφορων αλλεργιογονων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.