Ευρυαγγείες και προβλήματα τώρα το καλοκαίρι

Facebooktwitterpinterest

Θέμα αισθητικής αλλά και υγείας

Οι ευρυαγγείες είναι διεσταλμένα φλεβίδια ή τριχοειδή αγγεία του δέρματος, που φαίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως σε κληρονομικότητα και ορμονικές μεταβολές. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης η παρατεταµένη ορθοστασία, η έλειψη φυσικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος, η κακή διατροφή και το κάπνισμα.
Μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπτύσσει ευρυαγγείες κατά την εγκυµοσύνη. Αυτό είναι αποτέλεσµα της αύξησης του επιπέδου ορµονών, αύξησης του όγκου αίµατος και της πίεσης που ασκείται στις πυελικές φλέβες απο την διογκωμένη µήτρα.΄Ενα µέρος αυτών των ευρυαγγειών µπορεί να εξαφανιστεί µετά από µερικούς µήνες αλλά ένα άλλο µέρος µπορεί να παραµείνει µόνιµα.
Οι πιο πολλοί από τους ασθενείς που έρχονται για εξέταση έχουν σαν κύριο πρόβληµα το αισθητικό µέρος. ΄Αλλοι πάλι, οι οποίοι έχουν ευρυαγγείς σε συνδυασμό με κάποιου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια, παρουσιάζουν πόνο, νιώθουν βάρος, κούραση, κάψιµο ή φαγούρα στα κάτω άκρα, κυρίως µετά από ορθοστασία και όταν κάνει ζέστη.
Στην περίπτωση συνύπαρξης πιο σοβαρής φλεβικής ανεπάρκειας συνίσταται πρώτα η θεραπεία των παθολογικών φλεβών (κιρσών) και στη συνέχεια η θεραπεία των ευρυαγγειών. Για την αξιολόγηση του προβλήματος είναι απαραίτητη μία συστηματική κλινική εξέταση και στην συνέχεια μελέτη των φλεβών με ειδικό υπερηχογράφο αγγείων (triplex).
Η σκληροθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για αραχνοειδή συµπλέγµατα και µικρούς κιρσούς και γίνεται στο ιατρείο. χωρίς αναισθησία. Πραγµατοποιείται µε την έγχυση ειδικού σκληρυντικού υγρού (με μικροενέσεις) σε συνδυασμό με μία σύγχρονη τεχνική, τη διαφανοσκόπηση (transillumination). Με τη διαφανοσκόπηση φωτίζεται ομοιόμορφα η περιοχή κάτω από το δέρμα και οι παθολογικές φλέβες εντοπίζονται με μεγάλη ακρίβεια. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις δραστηριότητές του.
Η θεραπεία με λέιζερ έχει καλά αποτελέσματα στην εξαφάνιση των πολύ λεπτών κόκκινων ευρυαγγειών και μπορεί επίσης να γίνει σε συνδυασμό με την σκληροθεραπεία.
Οι πιο κατάλληλες εποχές για θεραπεία είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η αρχή της άνοιξης.
Το καλοκαίρι, η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο επιβαρύνουν τη φλεβική κυκλοφορία. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν ευρυαγγείες ή κιρσούς με συμπτώματα όπως βάρος ή κούραση στα πόδια, καλό είναι το καλοκαίρι εκτός από την ηλιοθεραπεία, να αποφεύγουν την ορθοστασία, το παρατεταµένο καθισιό, και φυσικά να προσέχουν τη διατροφή και το βάρος τους. Η ανύψωση των ποδιών όποτε είναι εφικτό κατά την διάρκεια της ηµέρας απαλύνει πολλά από τα συµπτώµατα γιατί ελαττώνει τη φλεβική στάση. Η κίνηση, το περπάτηµα και το κολύμπι τώρα το καλοκαίρι είναι επίσης πολύ ωφέλιµα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.