ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ ( νόσος του graves )

migraine

Η νόσος του graves είναι μία αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από υπερπαραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Παρουσιάζεται συνήθως στις ηλικίες 40-50 ετών, είναι συχνότερη στις γυναίκες σε ποσοστό 8 προς 1 και αποτελεί τη συχνότερη αιτία θυρεοτοξίκωσης. Άλλες αιτίες είναι η τοξική οζώδης βρογχοκήλη, η υπόξεια θυρεοειδίτις ( η οποία μπορεί να προκαλέσει παροδικό υπερθυρεοειδισμό ) και ο ιατρογενής υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος προκαλείται από υπερβολική λήψη θυρεοειδικών ορμονών.
Σε ένα ποσοστό 10%-25% των περιπτώσεων η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια συμβαίνει, ενώ ελλείπουν τόσο κλινικές όσο και βιοχημικές ενδείξεις θυρεοειδικής δυσλειτουργίας ( οφθαλμική νόσος του Graves ). Στους ασθενείς με νόσο του Graves, τα οφθαλμικά σημεία μπορεί να προηγούνται, να συμπίπτουν ή να ακολουθούν τον υπερθυρεοειδισμό.
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Υπάρχουν δύο στάδια εξέλιξης της νόσου:
1) Το στάδιο της ενεργού φλεγμονής κατά το οποίο οι οφθαλμοί είναι ερυθροί και επώδυνοι. Αυτό έχει την τάση να υποχωρεί εντός 3 ετών και μόνο στο 10% των ασθενών αναπτύσσονται σοβαρά μακροχρόνια οφθαλμικά προβλήματα.
2) Το ‘σιωπηλό’ στάδιο κατά το οποίο οι οφθαλμοί είναι λευκοί και υπάρχει ανώδυνος περιορισμός της κινητικότητάς τους.
Γενικά τα συμπτώματα ποικίλουν σε βαρύτητα και η ασθένεια μπορεί να έχει πολύ ήπια εξέλιξη ή και πολύ σοβαρή ( κερατοπάθεια εξ εκθέσεως ή τύφλωση από οπτική νευροπάθεια ).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
1) Σύσπαση των βλεφάρων.
Υπάρχει περίπου στο 50% των ασθενών και είναι υπεύθυνη για λειτουργικά και κοσμητικά προβλήματα. Οι περισσότεροι ασθενείς με ήπια συμπτώματα δεν χρειάζονται θεραπεία και περίπου οι μισές περιπτώσεις βελτιώνονται αυτόματα. Αν δεν βελτιώνεται, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.
2) Προσβολή των μαλακών ιστών.
Παρατηρείται υπεραιμία του επιπεφυκότα, ο οποίος είναι ένας ευαίσθητος δείκτης ενεργής νόσου, οίδημα του επιπεφυκότα και της εγκανθίδας, οίδημα και ‘πληρότητα’ των βλεφάρων που είναι χειρότερο το πρωί. Επίσης παρατηρείται κερατοεπιπεφυκίτιδα του άνω σκληροκερατοειδικού ορίου με δακρύρροια, φωτοφοβία, αίσθηση ξένου σώματος και οπισθοβολβική δυσφορία. Η αντιμετώπιση γίνεται με κολλύρια τεχνητών δακρύων, ανύψωση της κεφαλής με τρία μαξιλάρια κατά τη διάρκεια του ύπνου για την ελάττωση του περικογχικού οιδήματος και λήψη διουρητικών το βράδυ.
3) Πρόπτωση
Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι η πιο συχνή αιτία μονόπλευρης ή αμφοτερόπλευρης πρόπτωσης στους ενηλίκους. Δεν επηρεάζεται από τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού και είναι μόνιμη μέχρι και στο 70% των περιπτώσεων. Αν μείνει αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει σε βαρεία κερατοπάθεια εξ εκθέσεως, έλκος του κερατοειδούς ή και ενδοφθαλμίτιδα. Η αντιμετώπιση γίνεται με τη χορήγηση κορτιζόνης ή με χειρουργική αποσυμπίεση στον κόγχο.
4) Οπτική νευροπάθεια
Προσβάλλει το 5% περίπου των ασθενών, και μπορεί να οδηγήσει σε βραδεία προοδευτική μείωση της κεντρικής όρασης. Μπορεί να συνυπάρχει με πρόπτωση και η αντιμετώπιση είναι η ίδια.
5) Περιοριστική μυοπάθεια
Το 30% έως 50% των υπερθυρεοειδικών ασθενών αναπτύσσουν διπλωπία. Στους μισούς από αυτούς γίνεται μόνιμη λόγω ινωσης ενός εξωφθάλμιου μυός. Επίσης μπορεί να έχουμε αύξηση της ενδοφθαλμίου πίεσης. Αντιμετωπίζεται με γυαλιά ή με χειρουργική επέμβαση.

LASIK – LASIK ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Πολλοί θέλουν να υποβληθούν σε επέμβαση laser για την απαλλαγή από γυαλιά ή φακούς επαφής για διάφορους λόγους. Οι αθλητές, και όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με διάφορα σπορ, για την ασφάλεια τους ή και την βελτίωση της απόδοσής τους, οι νεαρές μητέρες για την ασφάλεια των παιδιών τους σε περίπτωση που χάσουν οι ίδιες τα γυαλιά τους ή τους φακούς επαφής – παίζοντας π.χ. στη θάλασσα ή προσπαθώντας να βγουν από ένα φλεγόμενο κτίριο ή ακόμη και για να προσανατολίζονται πιο εύκολα στο σπίτι τους το βράδυ χωρίς να εξαρτώνται από γυαλιά ή φακούς επαφής. Αυτοί που ταξιδεύουν συχνά και ξοδεύουν ατελείωτες ώρες στο δρόμο για να διαβάζουν ευκολότερα τα σήματα στην πορεία τους χωρίς να εξαρτώνται από γυαλιά ή φακούς επαφής, και άλλοι πολύ απλά για την ευκολία τους, για να μην κουβαλάνε μαζί τους γυαλιά, φακούς επαφής και καθαριστικά.
Από τα περίπου τρία εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης των διαθλαστικών τους ανωμαλιών με laser, περισσότεροι από 85% δηλώνουν μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους, σε περιπτώσεις που απαιτείται καλή όραση, καθώς και στις καθημερινές τους ασχολίες, όπως για παράδειγμα η ικανότητα να βλέπουν όταν ξυπνούν το πρωί το ξυπνητήρι ( σύμφωνα με το 90% των χειρουργηθέντων ), να αισθάνονται πιο ασφαλείς ( σε ποσοστό 69% ), να έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση για την εξωτερική τους εμφάνιση ( όπως δήλωσε το 65% ) και καλύτερη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες ( σύμφωνα με το 54% ).
Σε σχέση με την επέμβαση το 87% νοιώθει ότι το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενε – ή και ακόμη καλύτερο- και ένα ποσοστό 73% μετάνιωσε που δεν είχε κάνει την επέμβαση νωρίτερα. Περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αρχίσει μία ΄΄εντελώς καινούρια ζωή΄΄ μετά την επέμβαση με laser