Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος αποτελεί μάστιγα του 21ου αιώνα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το θάνατο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Δημήτρη Ι. Μπαφαλούκο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου, αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φθάσει έως το 2020 τα 16 εκατομμύρια από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν κατά την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα www.worldhealthdays.gr.

Η εκστρατεία εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον άξονα του προγράμματος Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Μπαφαλούκο, οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν από τη νόσο σε ετήσια βάση. Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, τον δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. “Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία” επισήμανε ο κ. Μπαφαλούκος, τονίζοντας ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς. Σημαντικός όμως, είναι ο ρόλος της πρόληψης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαφαλούκος, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.