Ύποπτη η αρθρίτιδα στο ένα γόνατο

Facebooktwitterpinterest

Το να έχει κανείς αρθρίτιδα στο ένα μόνο γόνατο ενδέχεται να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη καρκίνου του πνεύμονος, υποστηρίζουν ιταλοί ερευνητές. «Η μονοαρθρίτιδα του γόνατος ως πρώιμη εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονος δεν έχει περιγραφεί άλλοτε», δήλωσε στο Ρόιτερς ο δρ Φαμπρίτσιο Καντίνι, από το Νοσκομείο του Πράτο. «Επειδή, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις το πρόβλημα στο γόνατο εκδηλώνεται πολύ νωρίς, παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης χειρουργικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους όλων των πασχόντων από μεμονωμένη αρθρίτιδα στο γόνατο, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο τους σε διάστημα μιας εξαετίας. Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Αρχεία Ρευματικών Νόσων», συνολικά 296 ασθενείς είχαν αρθρίτιδα μόνο στο ένα γόνατο. Σε πέντε από αυτούς (ποσοστό 1,7%), η αρθρίτιδα φάνηκε να αποτελεί πρώτη ένδειξη καρκίνου του πνεύμονος. Και οι πέντε ήταν μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι είχαν ιστορικό μακροχρόνιου μανιώδους καπνίσματος. Και στους πέντε, ο καρκίνος αφαιρέθηκε χειρουργικά και όλοι τους ήταν σε καλή κατάσταση 41 μήνες αργότερα.

Το εύρημα που συσχέτισε την μονοαρθρίτιδα με τον καρκίνο ήταν το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις η αρθρίτιδα εξαφανίσθηκε μόλις έγινε η χειρουργική εκτομή του πνευμονικού καρκίνου. Βάσει αυτών των παρατηρήσεων, ο δρ Καντίνι συνιστά στους γιατρούς να ζητούν μία ακτινογραφία θώρακος «κάθε φορά που βλέπουν έναν μανιώδη καπνιστή με ήπια αρθρίτιδα μόνο στο ένα γόνατο».

ΠΗΓΗ: Reuters, Annals of Rheumatic Diseases online (September 4, 2007)

Reuters

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.